Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondell för nästan fem miljoner ska byggas vid Gamla byn

I vår planeras en ny rondell byggas i korsningen Kyrkogatan och Bergslagsvägen – i närheten av Gamla byn och Skvallertorget. Trafikverket går in med drygt 2 miljoner kronor till bygget.

Annons

Avestas nästa rondell kan snart bli verklighet efter att Trafikverket beviljat ett bidrag på sammanlagt 2,35 miljoner kronor, hälften av den totala kostnanden på 4,7 miljoner kronor. Pengarna ska gå till en cirkulationsplats intill Skvallertorget, vid korsningen Kyrkogatan och Berglsagsvägen.

Fler än 10 000 fordon kör längs Kyrkogatan varje dygn. Nu planeras en cirkulationsplats i korsningen med Bergslagsvägen.

Rondellen har varit planerat sedan tidigare, men har ännu inte blivit av.

– Det där var något som vi sökte till även i fjol men som vi inte fick. Vi sökte pengar dels för cirkulationsplatsen uppe vid Sundh center för 2015 och dels för en cirkulationsplats vid Skvallertorget för 2016. Den första fick vi beviljad, men inte den andra, förklarar Anders Hagfeltd, utredare på teknisk service på Avesta kommun.

Läs mer: Ny rondell på 68:an vid Källhagen

När man gjorde en ny ansökan i år gick Trafikverket med på att bevilja ett bidrag, men myndigheten sa däremot nej till Avesta kommuns andra ansökan.

– Vi sökte pengar till två projekt, cirkulationsplatsen vid Skvallertorget och till att bygga om Myrgatan mellan Skvallertorget och cirkulationen vid Corneliusgatan. Det andra projektet fick vi avslag på, säger Anders Hagfeldt.

Anders Hagfeldt, utredare på teknisk service, har tagit fram en skiss över hur cirkulationsplatsen vid Skvallertorget kan komma att se ut.

I dag är korsningen vältrafikerad. Längs Kyrkogatan kör mer än 10 000 fordon varje dygn medan trafiken längs Bergslagsvägen är lägre, 5 000 fordon trafikerar vägen.

– Vi hade kunnat göra den här cirkulationsplatsen även om vi inte fått pengar från Trafikverket. Det är bra att vi får hjälp till den här rondellen. Då kan vi göra något mer för pengarna, säger Anders Hagfeldt och fortsätter:

– Det blir byggstart någon gång i vår.

TV: Ny rondell ska göra trafiken bättre vid Dalahästen

Det andra projektet väntas kosta kommunen ungefär 4 miljoner kronor och planen är att bygga en gång-och cykelväg mellan den planerade rondellen och cirkulationsplatsen vid korsningen Corneliusgatan och Myrgatan. Även korsningen utanför Polishuset kan byggas om.

Teknisk service på Avesta kommun planerar att bygga om korsningen vid Polishuset. Där ska inte en fullstor cirkulationsplats byggas utan en mindre variant som går att köra igenom.

– Det är en ingen riktig cirkulationsplats som planeras där. Rondellen kommer vara överkörningsbar. Sådana bygger man när man inte riktigt har plats med en cirkulationsplats, säger Anders Hagfeldt.

Han hoppas att även det andra projektet ska bli av under nästa år.

– Vi har presenterat för tekniska utskottet att vi ansökt om pengar. Politikerna är medvetna om att vi gått in med de här två projekten, säger Anders Hagfeldt.

TV: Rondell i centrum är avstängd

Mer läsning

Annons