Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ReturTex har ansökt om konkurs – 24 personer riskerar att mista jobbet

I torsdags ansökte ReturTex om konkurs. Företaget etablerade sig i Koppardalen under våren i fjol. För höga kostnader nämns som en anledning i ett pressmeddelande.

Annons

ITV-inslaget här ovanför visas bilder från presskonferensen i mars 2016. Nu, drygt ett år senare har ReturTex ansökt om konkurs.

I slutet av mars 2016 meddelade ReturTex, som ägs gemensamt av Human Bridge och Boer Gruppen, att man skulle öppna en textilåtervinningsanläggning i Koppardalen i Avesta. Målet var att hantera och återvinna 5 000 ton textilier varje år.

24 personer riskerar att mista jobbet om ReturTex går i konkurs.

I måndags meddelade Human Bridge och Boer Gruppen i ett pressmeddelande att man ansökt om att försätta ReturTex AB i Avesta i konkurs.

Läs även: Här är nya företaget som kommer till Avesta

"Tyvärr har kostnadstäckning för projektet inte kunnat uppnås inom rimlig tid och därmed är ReturTex i läget att verksamheten måste försättas i konkurs", skriver företaget i pressmeddelandet.

Robert Bergman, direktor på Human Bridge förtydligar att det kostnaderna för verksamheten i Avesta varit för höga.

– Vi har inte kunnat hålla ut tillräckligt länge för att vända det här. Vi har inte den ekonomiska kapaciteten att bära det här ytterligare något halvår med förlust. Vi kom gemensamt fram till att vi nog måste ge upp tillsammans med Boer Grupp, säger han och fortsätter:

– Vi har inte kunnat möta kostnaderna sedan vi startade. Våra revisorer tyckte också att vi måste se över det här och erkänna att det inte fungerar.

Robert Bergman förklarar att det är väldigt små marginaler i textilåtervinningsbranschen. Något man visste om från liknande anläggningar i Europa.

– Det som är den främsta anledningen till att det inte finns någon sådan här verksamhet i Sverige i dag är att konstandsläget i Sverige är lite tuffare än den är i Europa i övrigt, säger Robert Bergman.

Var det ett tufft beslut att fatta?

– Ja, det är det. Våra medarbetare har under den här tiden tränats upp och fått ett hopp om både arbete och en ingång på arbetsmarknaden

Vad händer nu?

– Just nu är det lite oklart för oss, men konkursförvaltaren tar vid. De har någon månad på sig att se över vad de kan göra, men konkursen är ett faktum.

Henric Schef har utsetts till konkursförvaltare.

Läs mer: Nyetablerat och unikt i sitt slag

Mer läsning