Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Skolresultaten står sig bra jämfört med kommuner som också tagit emot många nyanlända

Annons

Svar till insändaren ”Endast 17 skolkommuner är sämre än Avesta - hur ska utvecklingen vändas?” som publicerades i DT den 31/10: Signaturen "Oerhört besvikna föräldrar" har helt rätt, bristen på behörig pedagogisk personal är en av Avesta kommuns största utmaningar. Vi arbetar ständigt för att få fler behöriga lärare till våra skolor.

Till exempel har vi ett samarbete med Högskolan Dalarna och 14 andra kommuner i Dalarna, där vi har tagit fram en ny form av lärarutbildning. Lärarstudenter arbetar i skolan samtidigt som de studerar och arbetsgivaren betalar lön under studietiden.

På detta sätt kan lärarstudenterna kombinera deltidsstudier med deltidsarbete på våra skolor. Det gör att det blir enklare för fler att studera till lärare och dessutom får studenterna möjlighet att använda det de lär sig på utbildningen direkt i praktiskt arbete.

Avesta kommuns bildningsförvaltning har även tagit fram en särskild handlingsplan för pedagoger där vår strävan är att alla pedagoger ska kunna fokusera på att vara lärare och minska arbetet med kringliggande uppgifter. Detta ska göra så att våra pedagoger får en bättre arbetsmiljö och mer tid till undervisning.

I vissa fall har våra insatser lyckats mycket bra, exempelvis på Karlfeldtgymnasiet, men tyvärr är siffrorna just nu sämre på grundskolan. Vi tar lärarbristen på största allvar och arbetar målmedvetet för att få in fler behöriga lärare i kommunen och fler studenter till lärarprogrammet.

För att förbättra skolresultaten, har Avesta kommun tillfört extra stöd i undervisningen och utfört riktade aktiviteter för att stärka elever som behöver stöd. Exempel på riktade aktiviteter är specialpedagogik för lärande, matematiksatsning i årskurs 1-9 och daglig fysisk aktivitet för elever i grundskolan.

Våra elevers resultat står sig ändå väl i förhållande till andra kommuner som tagit emot många nyanlända de senaste åren. Vi har förståelse för att elever som bara varit i Sverige två till tre år inte har samma skolresultat som inrikesfödda elever. Avesta kommun arbetar med helheten och erbjuder stöd till alla elever som har behov, oavsett vilken etnicitet, kön eller samhällstillhörighet eleven har.

Vi är öppna med vår verksamhet i skolan. Vill du som vårdnadshavare få mer information, är du alltid välkommen att höra av dig till skolans rektor eller förvaltningsledningen.

Bengt Albertsson, resultatenhetschef grundskolan

Björn Hansson, bildningschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons