Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polyuretan och tryckluft gjorde Avestaföretaget till ett original

Familjeföretaget i Avesta var först i världen med att ta fram rensprojektiler för invändig rengöring av slangar och rör. I dag har Eurocomp kunder över hela världen och letar ständigt efter nya användningsområden.

Annons

Christer Gustavsson tar upp en Jetcleaner, ansluter den till tryckluft och sätter fast ett munstycke. Sedan laddar han den med en oanvänd projektil i polyuretan, pressar munstycket mot ena änden av en slang – och skjuter i väg projektilen genom slangen i 300 kilometer i timmen.

Systemet går ut på att en projektil i polyuretan pressas med lufttryck genom ett rör eller en slang och tar med sig all smuts. Ulf Sundelin och Christer Gustavsson berättar att allt tillverkas i Sverige, och mycket är från Dalarna.

– Alternativet är att köra in slangar och rör i en stor tvätt, men det här är en enklare, billigare och snabbare metod, säger Ulf Sundelin, försäljnings- och marknadsansvarig.

Eurocomp startades av Eddie Schef i november 1988, och till en början var det han och Christer Gustavsson som jobbade i företaget. I dag är de sex anställda, varav hälften är tre generationer Schef. Personalen jobbar med allt från produktutveckling till försäljning och administration, men alla får ibland hjälpa till i produktionen.

Läs också: Stulen grisskylt sattes upp utanför polishuset i Avesta

– På ett litet företag blir det lite utsuddade gränser, man hoppar in där det behövs, säger Ulf Sundelin.

Eurocomps kunder är verkstäder och industrier som kapar slangar och rör, och just nu är trycket störst från företag som jobbar med blåsfiber.

Läs också: De vill ha ett möte om otrygghet i Avesta

– Nu läggs det ner mycket fiber, framför allt i Sverige. Vår förhoppning är att man ska börja göra det utomlands också, och att vi är med på det tåget, säger Ulf Sundelin.

Mer läsning

Annons