Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill att fler Avestabor söker sig till polisyrket

I slutet av november är det stora omorganisationen inom polisen klar. Det innebär att Avesta tillhör lokalpolisområde Falun. Samtidigt diskuterar polisen hur fler ortsbor ska lockas till att utbilda sig till polis.

Annons

28 november går polisen in i vad som kallas "nyläge 2". Det är den sista etappen i myndighetens stora omorganisation.

28 november går Polisen in i vad som kallas

– När det blev nya nationell polismyndighet 1 januari 2015 gick vi in i det som kallades nyläge 1. Då lades det upp en tidsplan som sa att när vi gjort den geografiska indelningen i lokalpolisområden och att en regionsledningscentral byggts upp skulle vi vara i nyläge 2. Då är organisationen satt. Nyläge 2 innebär att vi nått slutmålet i omorganiseringen, förklarar Mattias Skarp, lokalpolisområdeschef i Falun.

Det innebär att Avesta kommer ingå i samma lokalpolisområde som Hedemora och Falun.

Vad innebär det här för Avestaborna?

– Vad gäller vår utredningsverksamhet, ingripandeverksamhet och kontakten mot allmänheten kommer man inte märka någon skillnad. Det är en intern omorganisering som innebär att Falun slås ihop med Avesta och Hedemora, säger Mattias Skarp och fortsätter:

– Det som det i någon mening innebär att det blir ett större område och då får vi lite bättre förutsättningar att hantera större påfrestningar och vi kommer kunna kraftsamla gemensamt på ett bättre sätt.

Mattias Skarp, lokalpolisområdeschef för Falun, Avesta och Hedemora, tror att det är viktigt fråga för framtiden att locka med personer från lokalområdet till att bli poliser.

När DT tog del av protokollet från lokala Brå:s (Brottsförebyggande rådet) senaste sammanträde framgick det att man lokalt diskuterar hur man ska få fler Avestabor att bli polis.

– Jag vet att vi internt har fört diskussioner kring hur man ska locka och göra det attraktivt att vilja bli polis. Vi har sett en nationell trend att det är färre sökande från landsorten till polisutbildningen. Det lutar mer åt att det är folk från storstadsregionerna som söker sig till polisyrket, säger Mattias Skarp.

Varför är det här viktigt?

– Jag tror långsiktigt att det där är en viktig fråga. Vi ser att på landsbygden, till exempel Avesta och Ludvika, att det är lite svårare att rekrytera eftersom att de unga poliser som utbildar sig söker sig till storstäderna, säger Mattias Skarp.

Hur ansträngd är bemanningssituationen i Avesta och Hedemora i dag?

– Det är ansträngt och vi är till viss del beroende av att vi samplanerar med personal från Falun och Borlänge för att upprätthålla vår dygnet runt-verksamhet. Där står vi inte helt på egna ben i dag. Det är ett långsiktigt mål att få upp numerären så att vi klarar det själva, förklarar Mattias Skarp.

I månadsskiftet november-december kommer en liten ljusning för Avesta-Hedemora-området. Då kommer nyutbildade poliser att börja arbeta i området.

– De landar i slutet av november. Det är tre nyutbildade polisassistenter. Det är jättebra och vi är jätteglada, men vi släpper en samtidigt som de kommer. Det blir tre helt nya ansikten i alla fall.

Mer läsning

Annons