Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Knytte går barnen på upptäcksfärd i naturen

Gå på skattjakt, samla lördagsgodis till ekorren och leta efter djur som gömt sig i skogen. I Knytte-gruppen får barnen bekanta sig med skogen i sin egen takt.

Annons

Ett tiotal barn och föräldrar har samlats vid elljusspåret på lördagsförmiddagen. Det är femte gången för säsongen som Knytte-gruppen träffas, och i dag är det dags för djurpromenad.

– Vi ska leta efter Knytte-nyckelpigans djurkompisar som har gömt sig i skogen, och när vi hittar djuren stannar vi och sjunger om dem, säger Ulrika Bengts, som är ledare för både Knytte och den lite äldre Mulle-gruppen.

Ett tiotal barn och föräldrar var med när Knytte-gruppen gick på djurpromenad i skogen.

Deltagarna i Knytte-gruppen är runt tre till fyra år, och på hösten och våren träffas de i skogen och leker, undersöker och lär känna naturen. Barnen är med tillsammans med sina föräldrar, och bland föräldrarna som var med på lördagens djurpromenad hade flera gått på Mulle eller Knytte när de var barn.

– Jag äruppvuxen med att gå på Mulle i den här skogen. Jag minns att det var en bra upplevelse, det var lite spännande, och så fick man ha egen matsäck med sig, säger Matilda Nordström.

Det är andra säsongen som barnen Loui och Alexander är med på Knytte, och Matilda Nordström tycker att det är bra att barn i olika åldrar kan vara med.

– Våra barn är fyra och två och ett halvt, och många aktiviteter har en gräns vid tre år. När man är ute i skogen behöver det inte vara lika indelat, alla kan vara med. Det passar bra som familjeäventyr, säger hon.

Frida Hansson, 3 år, började vara med på Knytte under hösten.

Ulrika Bengts har varit ledare för Mulle och Knytte i cirka 25 år, både inom barnomsorgen och genom Friluftsfrämjandet. Hon berättar att det har blivit svårare både att få ihop barngrupper och att rekrytera nya ledare.

– Mulle-och Knytte-verksamheten är så utbredd inom barnomsorgen, och det gör att många barn inte har behov av att gå på fritiden också. Och det är svårt att hitta ledare som vill jobba ideellt, den här hösten har vi bara haft en Mulle-grupp och en Knytte-grupp, säger hon och fortsätter:

– I andra städer finns det grupper för både yngre och äldre barn, men för att vi ska kunna ha det här i Avesta behöver vi fler ledare.

Ulrika Bengts har varit ledare för Knytte och Mulle i cirka 25 år, och berättar att det har blivit svårare både att få ihop barngrupper och att rekrytera nya ledare.

Barnen i Knytte-gruppen är runt tre till fyra år, och under hösten har de bland annat gått på svamp- och bärpromenad, samlat lördagsgodis till ekorren och gått på skattjakt.

En av aktiviteterna när Knytte-gruppen träffas är att äta den medhavda matsäcken.

Mer läsning

Annons