Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Avestaborna få bättre information om vad som sker med vägarna

Just nu pågår flera projekt på vägnätet runt om i Avesta kommun. Samtidigt ska tjänstmännen som jobbar med väghållning bli bättre på att nå ut med information till Avestaborna.

Annons

– Just nu pågår ett arbete med att förnya vår hemsida. I framtiden är tanken att vi ska bli duktigare på att nå ut med det vi arbetar med och vad vi asfalterar. Folk ska få en bättre bild över vad vi håller på med helt enkelt, säger Emil Forslund, teknisk utredare på Avesta kommun med ansvar för vägunderhåll.

För tillfället finns det mycket att berätta om. Flera vägprojekt har påbörjats och en del har fått avbrytas på grund av det kraftiga snöfallet.

– Vi fick avbryta asfalteringen på några ställen när det började snöa. Vi ville komma i gång tidigare med arbetet, men vi har haft en del problem med upphandlingar. Nu är det klart och förhoppningen är att komma i gång snabbare nästa år. Vi väntar in tjälskotten och börjar efter det, i mitten av april ungefär, säger Emil Forslund.

Förutom asfaltering av befintliga vägar har fokus legat på att rusta upp gång- och cykelvägar. Enligt Emil Forslund är det ett initiativ från regeringen att prioritera dessa vägar. Bland annat håller kommunen på att skärma av gång- och cykelvägen mellan Karlbo och Brovallen med hjälp av ett stålräcke.

Emil Forslund, teknisk utredare på Avesta kommun med ansvar för vägunderhåll, vid upprustningen av gång- och cykelvägen mellan Karlbo och Brovallen.

– Det är en bred väg som det ofta går lite fort på. Nu vill vi göra det säkert för dem som går och cyklar längs vägen. Tidigare har folk varit rädda för trafiken här, säger Emil Forslund och fortsätter:

– Vi kom i gång lite senare än förväntat, för vi hade även här några problem med upphandlingen. Vi hade velat vara klara nu.

Gör ni mer nu är ni brukar göra?

– Ofta är det ett sådant här flöde, men anledningen till att det sticker ut lite nu är att vi har mycket pengar till sådan här investeringar.

Fakta/De här vägarbetena är klara eller pågår just nu

– Skogsbobron har fått en bredare och säkrare gång- och cykelväg med skyddsräcke. Brons betongpelare har reparerats och klätts in i rostfritt stål.

– På väg 697 mellan Karlbo och Brovallen pågår ett arbete med att göra gång- och cykelvägen säkrare. Vägen blir tre meter bred och förses med ett avskiljande skyddsräcke.

– I höjd med Tråbacken längs Nybyvägen har en ny valvtrumma byggts. Nu ska även räcken monteras längs vägen. Asfalteringen kommer att ske nästa år.

– Asfaltering har skett på Smedängsvägen, Brantvägen, Hällvägen och parkeringen vid Horndals central.

– På Krylbovägen, Brusstigen, Blomstervägen, Lindsnäsvägen, Gullvivevägen och Grönvallsvägen har kommunen gjort enklare lagningar av körbanan.

– På Malmgatan, Myrgatan och Prästgatan har fräsning av asfaltläggning skett.

– För tillfället pågår beläggningsarbeten längs Kungsgatan. Delar av vägen har varit avstängs den senaste tiden.

Mer läsning