Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket har beslutat om myggbekämpning vid Nedre Dalälven

Bekämpning av mygg vid Nedre Dalälven kommer i sommar ske i samma omfattning som som förra året, det har Naturvårdsverket beslutat.

Annons
Det blir myggbekämpning vid Nedre Dalälven även i år. Bilden är ett montage.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att den stora förekomsten av mygg gör det under perioder mycket besvärande för människor att vistas utomhus i områden kring Nedre Dalälven.

Samtidigt bedömer man att det inte finns förutsättningar för att tillämpa alternativa lösningar för att åtgärda problemet med myggen i tillräckligt hög grad, när det finns ett stort allmänintresse att kunna bekämpa myggen.

Läs också [+]: Naturvårdsverket vill krympa myggbekämpningen vid Nedre Dalälven: "Upprörande experiment med folket"

Därför beslutar Naturvårdsverket att även i sommar medge bekämpning av larver av översvämningsmygg vid översvämningsvåtmarker med bekämpningsmedlet VectoBac G. Detta trots att en del av området där bekämpningen tillåts är så kallade Natura 2000-områden, vilket innebär att de ha mycket höga bevarandevärden.

På grund av de känsliga områden där bekämpningen kommer ske så lyfte Naturvårdsverket frågan till regeringen tidigare i år, som i början av april gav klartecken till Naturvårdsverket att lämna tillstånd om myggbekämpningen, med kravet att en noggrann uppföljning ska ske efter bekämpningen.

Läs också: Förening ansöker om att få bekämpa mygg i Nedre Dalälven

Enligt Naturvårdsverket kommer arbetet med att utveckla alternativa lösningar på problemet att fortsätta, och man ska också ta fram en plan tillsammans med berörda länsstyrelser för hur man ska kunna minska användningen av VectoBac G.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons