Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Wik: "Vad snackar du om när du snackar om Avesta?"

Annons

Minns du när internet var en plats för pixliga bilder, GIF-gubbar försedda med störthjälm och spade med en underliggande text som det stod “Vi bygger om” på?

Läs mer: "Sägs det inte i vår grupp så har det inte hänt" – nu startar DT superlokala Facebook-grupper

Det fanns en sådan tid och den var faktiskt inte för så fasligt länge sedan.

I början av 2000-talet, närmare bestämt.

Jag var själv sisådär 9-10 år. Vårt användande av internet begränsade sig då till den tid det tog från att kompisens förälder lämnade rummet till densamma upptäckte att telefonlinan för in- och utgående samtal låg nere. Soundtracket till våra liv var modemets felkalibrerade R2-D2-blipp. Vår moralklocka tickade i samma hastighet som den pålagda minutavgiften på kompisens föräldrars telefonabonnemang.

Internet var på många sätt en annan värld då. Lunarstorm, som då var svenskens sociala nätverk, var en gyllene hägring i fjärran. Kom man dit, då öppnade sig alla möjligheter. Där fanns det plats för diskussion, delande av tankar och funderingar. Men alltför ofta stannade resan till hägringen halvvägs när kompisens förälder ryckte ur internetkabeln.

Men, internet utvecklades. Under mitten av 00-talet gick internet från att mestadels vara en plats där man beskådade underhållande artefakter eller sträckläste obskyra blogginlägg(som då ännu inte hette blogg) till att bli en plats där man istället interagerade med andra.

Under 00-talets mitt kom och försvann – förutom Lunarstorm – Skunk, Snuttis, Kamrat, Bilddagboken, Hamsterpaj, Ungdom, Habbo och Myspace ur människors vardagliga medvetande.

Och någonstans där strax innan 00-tal skulle bli 10-tal svepte Facebook in som ett yrväder med ett höganäskrus runt halsen och passade övriga sociala nätverk till läktaren.

I dag lever vi med och på sociala nätverk som Facebook. Ett samtal med en avlägsen kompis är bara några knapptryck bort. Således är också möjligheterna till att deltaga i diskussioner, dela med sig av någon roligt som hänt eller ska hända är heller aldrig längre bort än så.

Martin Wik.

Och nu vill vi på Avesta tidning skapa en plattform för allt det där. När du läser det här har vi skapat gruppen “Snacka om Avesta”. En grupp som kort och gott handlar om allt som rör Avesta med omnejd.

Jag vill att “Snacka om Avesta” ska bli som Lunarstorm var för mig en gång i tiden. En plats dit man söker sig till för att hitta information om den nyöppnade loppisen i Horndal, bilder på examensklassen från 1956 eller få vetskap om ifall det händer något roligt i Fors till helgen. Jag vill att gruppen ska bli platsen där alla som är intresserade av Avesta kan diskutera, dela kärlek, dela oro eller bara vara.

Jag är peppad på det här. Jag är framför allt peppade på att få veta vad du snackar om när du snackar om Avesta.

Så, gå med i gruppen “Snacka om Avesta” omedelbums. Jag vill möta dig där, hoppas du vill detsamma.

För visst ses vi där?

Gå med i gruppen nu: Snacka om Avesta

Mer läsning

Annons