Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många Forsbor på väginvigningen: "Det har gått hyfsat snabbt"

På måndagen öppnade den nya sträckningen av 68:an förbi Fors. Strax före klockan 11 körde de första bilarna den 6,5 kilometer långa sträckan. Det var en hel del tutningar och vinkningar längs vägen.

Annons

Se de första bilarna på nya förbifarten:

Invigningen började redan vid 9-tiden på restaurang Arken nära Stora Enso. Lokalen var fylld av Forsbor som inte ville missa tillfället. Trafikverket, Region Dalarna, Avesta kommun och Stora Enso har varit med och dragit ihop pengar till projektet och alla hade talare på plats.

Själva vägbygget startade för två år sedan när de första träden fälldes, men långt därinnan påbörjades planeringen. Diskussionerna om en annan vägdragning har pågått i 25 år på kartongfabriken. Kommunalrådet Lars Isacsson, (S) berättade att frågan tog fart politiskt 1999. Därefter har fyra kommunalråd haft ärendet på sitt bord innan det kunde slutföras.

Sofia Jarl, första vice ordförande för Region Dalarna (C), vände på perspektivet.

– Det har gått framåt hyfsat snabbt. 15 år är ganska kort tid i de här sammanhangen, sade hon.

Cecilia Carter, vd för Stora Enso Fors, gladdes över den nya sträckningen av riksväg 68.

En sak som påskyndat bygget är att det inte bara är staten, i form av Trafikverket, som har bekostat den nya vägsträckan, utan också Avesta kommun och Stora Enso. De två senare har betalat tio procent var av kostnaderna. Slutpriset blev något lägre än beräknat. För ett år sedan uppskattades vägbygget kosta 145 miljoner kronor. Nu visar det sig att notan hamnar på cirka 115 miljoner kronor. Avesta kommuns del blir då 11,5 miljoner kronor.

– Principiellt kanske inte kommunen ska vara med, men det är viktigt för Avesta. Stora Enso har 650 arbetstillfällen och det brukar beräknas att ett jobb innanför fabriksgrindarna ger tre jobb utanför. Jag tycker att det har varit väl värt pengarna och jag står för varenda krona, sade Lars Isacsson.

Cecilia Carter, vd för Stora Enso Fors, tyckte att det var en stor dag.

– Det här ger möjlighet att utveckla bruket och infrastrukturen på området, sade hon.

Cecilia Carter nämnde att bruket direkt kommer att stänga av och hägna in delar av den gamla 68:an, bland annat av säkerhetsskäl.

– Att vi flyttar vägen gör att vi kan se över utlastningen i den södra delen. Det kan i dag bli väldigt trångt på området och vägen med många lastbilar, sade hon.

Mer läsning