Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man höggs i huvudet med en yxa – gärningsmannen döms nu till tre års fängelse

En man blev huggen i huvudet med en yxa, på en plats i Krylbo, Avesta kommun. Nu döms gärningsmannen till tre års fängelse för grov misshandel. Han förnekar brott.
Den kvinna som misstänktes för inblandning frikänns men döms för två andra brott.

Annons

Den 19 november i fjol blev en man huggen i huvudet med en yxa, i Krylbo, Avesta kommun. Nu har en man dömts till tre års fängelse för grov misshandel.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snart startar bygget av förskola och omsorgsboende vid Balders hage

Inga framsteg i upprustningen av Dalahästen – Kommunalrådet: "Det är en viktig symbol för Avesta"

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

SÅ KÖPER DU PLUS

På eftermiddagen den 19 november i fjol larmades polisen om ett bråk på en adress i Krylbo, Avesta kommun. När patrullen anlände till bostadsområdet möttes de av en svårt skadad man som fick föras i ilfart med ambulans till sjukhus.

Läs även:  Polisen misstänker mordförsök – person allvarligt skadad efter bråk

Två personer – en man i 35-årsåldern hemmahörande i Västerås och en kvinna i 25-årsåldern från Avesta kommun – kom att anhållas och senare häktas misstänkta för försök till mord.

Misstänkta för mordförsöket i Krylbo har omhäktats

Ny omhäktning för de misstänkta för försök till mord i Krylbo

En man i 35-årsåldern hemmahörande i Västerås och en kvinna i 25-årsåldern från Avesta kommun anhölls och senare häktades sedan misstänkta för försök till mord. Mannen dömdes sedan till tre års fängelse, men inte för mordförsök utan för grov misshandel. Kvinnan frikänns dock.

När duon sedan åtalades vid Falu tingsrätt var rubriceringen densamma och åklagaren menade att de, tillsammans och i samförstånd, försökt döda mannen genom att slå och hugga honom med en yxa.

Läs även: Man och kvinna misstänks för mordförsök – ska ha huggit person i huvudet med yxa

Åklagaren ansåg att kvinnan lämnat över yxan till mannen som sedan slog offret i huvudet med den. Kvinnan påstods dessutom, i anslutning till gärning, ha slagit offret i ansiktet samt sedan försökt gömma undan yxan.

I andra hand yrkade åklagaren på att duon skulle dömas för synnerligen grov misshandel alternativt att kvinnan skulle dömas för medhjälp till försök till mord/synnerligen grov misshandel.

En man dömdes till tre års fängelse för grov misshandel. Den kvinna som åtalades för inblandning i brottet frikänns från misstankarna men döms för två andra brott.

När tingsrätten nu kommer med sin dom står det dock klart att mannen, i stället för försök till mord, döms för grov misshandel. I sin dom skriver Falu tingsrätt att "även om våld mot huvudet alltid är allvarligt ger rättsutlåtandet inte stöd åt att fara för brottets fullbordan, dvs. att NN avlidit, förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Gärningen ska därför inte rubriceras som försök till mord".

Mannen döms till tre års fängelse. Dessutom ska han betala 58 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen. Den dömde mannen har hela tiden förnekat brott.

Kvinnan frias från misstankarna om försök till mord men döms i stället för två andra brott, som hon erkänner. Det handlar om – en stöld i Västerås i början av november samt ett ringa narkotikabrott som begicks i Avesta i augusti. Kvinnan döms till en månads fängelse.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons