Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man dog vid trädfällning – fällaren slipper straff

En man i Avesta fick i uppdrag från sin granne att hjälpa till med trädfällning. Vid fällningen gick något fel och en 29 meter hög björk föll på grannen som dör. Mannen som sågade misstänktes för vållande till annans död men frias nu i Falu tingsrätt.

Annons

I tingsrätten framkommer av åklagaren att en man önskat ta ner ett par träd på sin tomt. Mannen har då frågat en granne om hjälp som tidigare hjälpt honom med trädfällning. Grannen gick med på uppdraget och skulle få ta tillvara på veden som tack för hjälpen.

Läs åtalet här: Man åtalas för vållande till annans död i samband med trädfällningen

Under dagen då trädfällningen ägde rum, vilket var i januari 2016, fanns ytterligare en man på plats som skulle ansvara för vinschen i fällningsarbetet.

Läs även: Läkare dömdes för sexbrott – nu vill han ha tillbaka sin legitimation

Först tog de båda männen ner en gran och efter det var planen att fälla en 29 meter hög björk. Var mannen (som fick hjälp med trädfällningen) skulle stå under arbetet kom aldrig på tal utan han ställde sig nära ett av bostadshusets hörn.

Därpå fäste den nu friade mannen en stålvajer runt trädstammen och därefter placerades traktorvagnen och vinschen i den riktning som trädet skulle fällas.

Åklagaren berättar hur den friade mannen sågade så kallade överskär, underskär och det så kallade fällskäret. Den biten som ska sparas i mitten, som kallas brytmån, har den friade mannen missat och gjort med alldeles för snäva marginaler, menar åklagaren.

Läs även: Åtal har väckts för kvinnomisshandel – misstänkt man förnekar brott

När mannen som skulle hjälpa till med vinschen får i uppdrag att spänna denna brister den och trädet faller i helt fel riktning på ena hussidan och på grannen som avlider av skadorna.

I tingsrätten har de båda männen som deltog i trädfällningen hävdat att mannen flyttade sig under arbetets gång. Den friade mannen berättar att den avlidne grannen stod vid en sida av huset när han började såga fällskäret, och vid en annan när trädet föll.

Tingsrätten kom fram till att mannen som tog på sig uppdraget att fälla trädet inte kan dömas för vållande till annans död. Detta eftersom tingsrätten anser att han haft tillräckliga kunskaper för att fälla träd på ett säkert sätt trots att han inte är professionellt utbildad i ämnet. Tingsrätten ansåg även att den friade mannen inte kunde ansvara för var den avlidne mannen befunnit sig vid fällningen, eftersom denne varit med under trädfällningar tidigare och borde kunnat bedöma risker själv.

Läs även: Olja läckte ut på äldreboende

Mer läsning

Annons