Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man avled efter axelfraktur – landstinget gör en Lex Maria-anmälan

Efter att en man i 80-årsåldern dött efter en fraktur i en axel anmäler Landstinget Dalarna händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

I april i år sökte en man i 80-årsåldern akut vård på Avesta lasarett på grund av bland annat balanssvårigheter. Han hade dessutom tidigare känt av att han hade problem med hjärtat.

Efter några dygn fick mannen kramper och det beslutades att han skulle förflyttas till Falu lasarett. Samma dag gjordes en notering att han hade ont i sin axel. När han kom till Falun gjordes en undersökning där inger fel visades. Han observerades i två dyng innan han skickades tillbaka till Avesta lasarett.

En man sökte vård akut på Avesta lasarett. Efter en tid avled mannen efter en fraktur i axeln. Nu anmäler Landstinget Dalarna händelsen till IVO.

I Avesta röntgades hans ena axel och det visade sig att han hade en fraktur. 11 dagar senare opererades mannen i Falun för frakturen i axeln. Han lades in på ortopeden i Falun. Två dygn senare hittades han på golvet på natten. Mannen hade slagit i sin nyopererade axel, men inga nya skador visades efter att hans axel röntgats.

Läs mer: Ung pojke fick tiofaldig överdos av medicin på lasarettet

Mannen flyttades efter två dygn tillbaka till Avesta lasarett där hans värden snabbt försämrades. Efter ytterligare några dygn avled han.

Landstinget Dalarna skriver i ett pressmeddelande att man ser allvarligt på situationen och att man anmält händelsen till IVO. De skriver även att en intern utredning gjorts där det framkommer att frakturen i axeln kom till efter ett fall och inte efter kramper, som man tidigare trott.

– Att mannen ramlat på natten mellan tredje och fjärde vårddygnet har på grund av bristande kommunikation inte framkommit till berörd personal. Fallet har orsakat en axelfraktur som i sin tur medfört ett ökat vårdbehov, säger Eva Ohlsson, chefläkare Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

Läs mer: Blev förlamad efter läkarmiss

Mer läsning

Annons