Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal antirasistsajt tilldelas pris – grundaren: "Otroligt hedrande"

För snart fem år sedan startade sajten Inte rasist men. Sedan dess har de främst riktat in sig på att granska Sverigedemokraterna. Nu har de tilldelats ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Annons

– Det känns otroligt hedrande och jävligt roligt. FKMA är en organisation som jag sett upp till länge. Att få det här erkännandet av dem är hedrande, säger Henrik Johansson, Avestabon som var med och grundade Inte rasist men.

Vad betyder det här för Inte rasist men?

– Vi har ett inarbetat namn och folk har respekt för det vi gör. Men det här skänker en extra legitimitet att vi faktiskt gjort rätt. Vi är en väldigt speciell verksamhet. Vi jobbar både med granskning och mes satir. Satir skulle kunna skänka en skugga över verksamheten, men när vi får det här priset visar det att vi har kunnat balansera det här, säger Henrik Johansson.

Avestabon Henrik Johansson var med och grundade sajten Inte rasist men för snart fem år sedan.

Läs mer: Grova hot riktades mot antirasist

På onsdag, 9 november, kommer medarbetare från Inte rasist men att få ta emot priset på 20 000 kronor i Stockholms Stora Synagoga. I SKMA:s motivering står det:

"För dess outtröttliga granskning och belysning av rasistiska, antisemitiska och antidemokratiska uppfattningar i och kring Sverigedemokraterna. Även i sammanhang där antirasistisk opinionsbildning varit selektiv och inte sällan osynliggjort, blundat för eller t.o.m. urskuldat och gett stöd åt antisemitism har ”Inte rasist, men…” kraftfullt och konsekvent markerat mot detta."

– Folk har respekt för det vi gör och har respekt för varför vi gör det här, säger Henrik Johansson.

Snart är det femårsjubileum sedan sajten startade. Vid nyår för fem år sedan började idéerna kring Inte rasist men att formuleras. I april året efter sjösattes sidan.

Läs mer: Han gjorde polisens jobb

Mer läsning

Annons