Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarligt arbete för vägarbetare

/

Annons

I november 2009 påbörjades arbetet med att förbättra den slitna vägen. Snart nog märkte de av att trafiksynderna var så pass stora att ytterligare åtgärder behövdes för att skydda vägarbetarna. Väghinder och poliskontroller blev den mest effektiva lösningen.

- Det gäller att göra det så obehagligt som möjligt att inte respektera arbetsplatsen. Men det här får konsekvenser för arbetet som tar längre tid. Vi har även försökt rapportera den tunga trafik som åker för snabbt och prata med åkerierna. Men det här tillfälliga lösningar och en droppe i havet.

Veckorna före och efter semesterperioden provade de med att leda om trafiken. Då dirigerades trafiken om in på en kommunal väg via Bjurfors.

- Avesta kommun har varit väldigt hjälpsamma trots att det innebär bekymmer med trafiken på den vägen. Av den anledningen kan inte den här lösningen göras permanent konstaterar Niklas.

De fordon som orsakar de mesta problemen är tunga transportfordon. När åkerierna lägger upp körscheman har de inte med vägarbeten i beräkningarna. Följden blir att förarna tvingas åka snabbt för att hinna med tidsplaneringen. Problemet blir så mycket större eftersom vägen är mycket trafikerad av tung trafik.

En lösning på lång sikt för att förbättra situationen är att ändra attityderna och lägga mer vikt vid vägarbetarnas förhållanden. Alltför mycket fokus läggs vid trafikanternas bekvämlighet, menar Niklas.

- Vi behöver få fram ett samspel så att trafiken visar hänsyn och respekt. Vi tänker hela tiden på trafikanterna så att det ska gå så smidigt som möjligt.

Extra hjälp med att förbättra situationen får de med Svevias nationella satsning "Arbete på vägen - tillsammans". Där samarbetar Svevia med Polisen, Trafikverket och byggnadsentreprenörer. Olika aktiviteter och lösningar kommer att intensifieras. Bland annat kommer man att arbeta med radarteknik. Projektet påbörjades i måndags.

Mer läsning

Annons