Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare varnas - fick utbrott och tvingade elev att läsa högt inför klassen

Den lärare i Avesta som tidigare blivit anmäld till Skolinspektionen efter att ha fått ett utbrott på en elev varnas nu av Lärarnas ansvarsnämnd. Läraren ska ha uppträtt aggressivt efter att ha anklagat en elev för förtal.

Annons

Det var under höstterminen 2015 som händelsen inträffade. Läraren anklagade under en lektion inför hela klassen en elev för att ha förtalat läraren och drämde sedan en bok i bänken framför eleven.

Läraren ska sedan ha stått mycket nära eleven, uppträtt aggressivt och upprört och skrikit åt eleven att läsa högt ur en bok. Eleven blev då rädd och började gråta, och en annan lärare kom in i klassrummet och avbröt lektionen.

Den drabbade eleven har tidigare fått skadestånd från kommunen på 10 000 kronor. Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Händelsen anmäldes av en förälder till Barn- och elevombudet (BEO). BEO framställde skadestånd om 10 000 kronor till den drabbade eleven, och Avesta kommun konstaterade i en skrivelse att det rört sig om kränkande behandling och betalade ut skadestånd till eleven.

Läraren sa efter händelsen upp sig från sin tjänst på skolan.

– Det är väldigt tråkigt. Ingen lärare ska utsätta en elev för något sådant, har Björn Hansson, förvaltningschef på bildningsförvaltningen på Avesta kommun, tidigare sagt om händelsen.

Läs mer: Lärare slutar efter utbrott - elev får skadestånd

Skolinspektionen anmälde läraren till Lärarnas ansvarsnämnd, som nu alltså meddelar läraren en varning. I beslutet framgår att Lärarnas ansvarsnämnd anser att läraren visat sig vara mindre lämplig att undervisa.

I beslutet framgår också att läraren motsätter sig beslutet, och menar att denne inte hade för uppsåt att kränka någon vid händelsen.

FAKTA: Meddela varning till lärare

Det är Skolinspektionen som tar emot en anmälan från exempelvis en rektor, kollega eller förälder om att meddela en varning eller återkalla en legitimation. Skolinspektionen avgör sedan om ärendet ska anmälas till Lärarnas ansvarsnämnd.

Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) prövar om lärare eller förskollärare som på grund av exempelvis missförhållanden ska bli fråntagna sina legitimationer eller få en varning. Prövningen sker efter en anmälan från Skolinspektionen.

Nämnden ska meddela en legitimerad lärare eller förskollärare en varning om han eller hon:

- Varit oskicklig i sin yrkesutövning, i eller i samband med yrkesutövning gjort sig skyldig till brott som gör att hans eller hennes lämplighet att arbeta som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas.

- Eller på annat sätt visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning.

Källa: Skolverket

Mer läsning

Annons