Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö till barnomsorgen väntar i januari – privata dagmammor är en lösning

I januari måste Avesta kommun förse 88 barn med en plats i barnomsorgen. Nya förskoleavdelningar är en lösning – privata dagbarnvårdare är en annan.

Annons

– Vi har platser till förskolan just nu, men vi har också 88 barn som står i kö till januari. Det här få vi hantera som vi gjort de senaste åren. Ökningen fortsätter, säger Mikael Westberg (S), bildningsstyrelsens ordförande.

Eftersom att Avesta kommun haft en stor inflyttning de senaste åren har även kommunens verksamhet påverkats. För bildningsförvaltningen har den ökade befolkningen lett till att fler behöver gå i skola och att behovet av mer barnomsorg har ökat.

– Vi tittar hela tiden på olika lösningar till hur vi kan klara av verksamheten, förklarar Mikael Westberg.

Läs mer: Avestas barnomsorg står inför krissituation

Tidigare har bildningsförvaltningen öppnat upp förskoleavdelningar som tidigare varit stängda, hyrt in så kallade moduler som använts som förskolor och rekryterat mer personal till verksamheten. I onsdags togs ett annat beslut för att korta kön till barnomsorgen.

– Vi tog beslut om att godkänna den tredje privata dagbarnvårdaren i kommunen, säger Mikael Westberg.

Malin Andersson kommer även att ta hand om två av sina egna barn på dagarna. Vincent Elfström, tre år, tycker om att leka med tåg.

Redan 1 januari planerar Malin Andersson, som bor i Skogsbo, att öppna upp en så kallad pedagogisk omsorg i sitt hem. Tanken är att hon ska ta hand om ungefär sju barn.

– Jag har jobbat inom kommunens barnomsorg sedan 2008. Men jag har funderat på att bli dagbarnvårdare länge. Jag har inte vågat ta steget, säger Malin Andersson.

Sedan tidigare finns det två privata dagbarnvåradre i Avesta kommun. Malin Andersson berättar att det är en av dem som fått henne att våga starta eget.

– Det är Mia Neidenmark som inspirerat mig och när jag öppnar kommer alla vi tre kunna samarbeta och hjälpa varandra, förklarar Malin Andersson.

Läs mer: Skogsbo får privat familjedaghem

Till en början var Malin Andersson orolig över att det skulle vara för få föräldrar som skulle vilja placera sina barn hos henne, men efter att hon förstått hur högt tryck det är på barnomsorgen har hon tänkt om.

– Jag älskar barn och det här känns jättekul. Nu får jag klara mig själv och det känns som en utmaning. Jag måste känna att jag klarar av verksamheten. Nu är det så många som står i kö så jag tror att det här bli jättebra, säger Malin Andersson och fortsätter:

– Jag hoppas att fler inspireras att öppna eget. Då kan vi hjälpa varandra ännu bättre.

Malin Andersson är övertygad om att det kommer gå bra att öppna upp sitt hem för att ta hand om andras barn.

Mer läsning

Annons