Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget satsar på Avesta lasarett – Över 280 miljoner ska investeras

Landstinget Dalarna satsar på Avesta. Ett nytt pilotprojekt och stora fastighetsinvesteringar står på att göra-listan.

Annons

Nya Nära vården, det är namnet på det pilotprojekt som Avesta och södra Dalarna kommer att börja med. Projektet är ett samverkansarbete mellan de fem vårdcentralerna i södra Dalarna, Avesta lasarett och kommunerna.

– Vi vill ha en jämlik hälsa i Dalarna. Oavsett var du bor ska du kunna lita på en bra vård utifrån dina behov. I Avesta har vi under flera år haft bra resultat, till exempel är det ett topprankat sjukhus för AT-läkare. Samtidigt kan vi se att det finns utmaningar och de ska vi lösa tillsammans, säger Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kommunalrådet i Avesta, Lars Isacsson (S), kommenterar saken på följande vis:

– Det är mycket viktigt för oss i Avesta kommun att vården fungerar. Vi ser stora möjligheter i förbättringar av vård och omsorg när landstinget och kommunerna hjälps åt och sätter varje patient i centrum. Det kan vi göra på ett bra sätt genom projektet Nya Nära Vården.

Samtidigt som pilotprojektet implementeras pågår det och planeras det för investeringar på Avesta lasarett.

Ett pågående projekt är att habiliteringen flyttar sin verksamhet från Hedemora till Avesta. Inflyttningsdatum är satt till maj 2018.

Under kommande projekt finns ombyggnad av huvudentré, både in- och utvändigt, uppskrivet. Utöver detta finns "omfattande infrastrukturinvesteringar på bland annat brandlarmsystem, centralt kylsystem, elsystem inklusive reservkraft med mera" planerat.

- Vi är verkligen på gång i Avesta. När jag träffar patientråd och olika föreningar i södra Dalarna märker jag att det finns massor av bra idéer på hur vi ska utveckla vården i samverkan med kommunerna, säger Per-Inge Nyberg (S) ordförande i lokala hälso- och sjukvårdsberedningen och boende i Säter i pressmeddelandet.

Ovanstående investeringar, lägg därtill ombyggnad av avdelning 3 på lasarattet, uppgår till cirka 38 miljoner kronor. Förutom denna summa ska det finnas 248 miljoner kronor upptagna i landstingets investeringsplan för åren 2018-2021. "Under perioden finns bl.a. en ersättningsbyggnad/vårdblock för hus 2 upptaget (200 Mkr)", skrivs det i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons