Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna ska hjälpa till att skapa ett hållbarare Avesta

Just nu håller Avesta kommun på med arbetet för att ta fram ett program för ett hållbart Avesta. För att lyckas vill man ha in synpunkter från ortsborna.

Annons

– Vi vill att så många som möjligt engagerar sig. Det här är något som vi ska skapa tillsammans. Och vad hur programmet till slut blir handlar om vilka som engagerar sig, säger Mirjam Nykvist hållbarhetsstrateg på Avesta kommun.

Mirjam Nykvist, hållbarhetsstrateg på Avesta kommun, vill att så många som möjligt säger sitt om hur ett mer hållbart Avesta ska se ut i framtiden.

Till början av nästa år ska ett nytt hållbarhetsprogram vara färdigt. Då ska det ut på remiss och till slut ska politikerna få säga sitt.

– Målet är att Avesta kommun ska bli hållbart, men det är ett väldigt långsiktigt mål. Vi börjar med de områden där vi kan göra mycket men som är genomförbara, förklarar Mirjam Nykvist.

Vilka områden skulle det kunna handla om?

– Det vet vi nog inte riktigt än, men vissa delar kommer att finnas med i programmet, till exempel att fortsätta att göra byggnaderna mer energisnåla och att ta bort gifter i barnens vardag.

I ett första steg vill Mirjam Nykvist att Avestaborna ska gå in på kommunens hemsida och fylla i ett formulär. Där kan de komma med förslag på hur ett hållbart Avesta skulle kunna se ut i framtiden.

– Det är alltid roligare att skapa en positiv bild av vart vi ska i stället att prata om vad vi måste ge upp, säger Mirjam Nykvist.

Varför behövs en hållbarhetsplan?

– För att vi lever på ett sätt som inte är hållbart i längden. För att fortsätta med det skulle vi behöva 3,5 jordklot, säger Mirjam Nykvist.

Mer läsning

Annons