Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illusioner och Allusioner är årets titel på Avesta Art – 13 konstnärer deltar

Illusioner och allusioner är titeln på årets Avesta Art, som invigs i mitten av maj.
Bland de 13 konstnärerna som medverkar märks OLEK, som 2016 virkade in "Gula villan" i rosa garn. Nu återvänder hon till utställningen, denna gång med en film om flyktingströmmen.

Annons

Till vänster: Åsa Jungnelius installation

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fotostudion Linslusen vill flytta från centrum till nytt ställe med högt tak och grön trädgård

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den 19 maj öppnar Avesta Art. Detta är den 17:e gången som utställningen av samtida konst hålls. Årets titel är Illusioner/Allusioner.

Så här skriver arrangörerna om titeln: "För många för begreppet illusion tankarna till trollkonstnärer och illusionister. Även om de 13 deltagande konstnärerna inte har för avsikt att vare sig lura eller bedra mer än öga och sinne, så utgör deras konst annorlunda sätt att se på sin omgivning och verklighet. Och betraktaren måste förhålla sig till om det kan vara sant eller falskt".

- I utställningen berörs och gestaltas begreppen och dess mångbottnade innebörder via olika perspektiv, uttryck och tekniker, säger kurator Caroline Gustafsson, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Existentiella frågor om varande, varseblivning, föreställningar samt vårt sätt att blicka på och konstruera världen appliceras på exempelvis maktordning, vetenskap, historia, myt och verklighet. Begreppen lyfts fram, granskas och varvas med ifrågasättandet av vad som är verkligt och vad som är skenbart.

Åsa Jungnelius, lektor på Konstfack och konstnärlig ledare för Residence-In-Nature, är en av de 13 konstnärerna som nu förbereder sina installationer i Verket, på Kanalvägen i Avesta.

- Jag tycker det ska bli roligt att få delta i Avesta Art. Det är ju en ort i förändring men med rötter i gamla brukstraditioner, säger Åsa Jungnelius i pressmeddelandet.

Den polska konstnären OLEK fick uppmärksamhet vid Avesta Art 2016 när hon virkade in

De 13 medverkande konstnärer är följande: Christian Andersson, Natalia Batista, Malin Bobeck Tadaa, Tommaso Bonaventura, Karin Ehrnberger, Ann Eringstam, Helga Härenstam, Åsa Jungnelius, Torsten Jurell, Tove Kjellmark, Haruko Maeda, Markus Kåhre och OLEK.

Den sistnämnda konstnären OLEK, från Polen, återkommer till Avesta Art. 2016 hade hon sin installation på Avesta Art men virkade även in den Gula villan i centrala Avesta i rosa garn. Denna gång medverkar hon med korta filmer om några av de kvinnor från Syrien som hjälpte henne att virka. Hon har gjort en film "som ger begreppet flyktingströmmen ett ansikte och en identitet".

Årets upplaga av Avesta Art håller öppet från 19 maj till 16 september, förutom midsommaraftonen.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons