Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreslägenheter planeras på den gamla badhustomten

Detaljplanen för den gamla badhustomten i Avesta är ute för samråd. I det förslaget är en L-formad hyresfastighet på fyra respektive fem våningar inplanerad.

Annons

Syftet med planen är att göra det möjligt att bygga hyreshus på tomten. Enligt förslaget har en vinkelbyggnad med fyra våningar gaveln mot Fredsgatan medan den andra vinkeln är fem våningar hög och har långsidan mot Markusgatan.

Att huset byggs som ett L är än så länge bara ett förslag, men mycket lämpligt enligt planarkitekt Karin Hoas på miljö- och byggförvaltningen. Detta med tanke på störningar från gatan mot innergården.

– Delen mot Markusgatan är viktig, säger hon.

På detaljplanen har femvåningsdelen av vinkelhuset  placerats mot Markusgatan. I bakgrunden Markusskolan.

I första hand planeras bostäder i huset, men det ska även ges plats för vård- och omsorgsverksamhet, lokaler för Markusskolan och kontor i gatuplanet.

Läget ses som ett bra tillskott till centralt boende, både för "vanliga" lägenheter och trygghetslägenheter för äldre med tillgång till samlingslokaler och service. Men det blir inga lägenheter i gatuplanet.

– Bostäder i gatuplanet är ingen bra idé, säger Jan Näslund, vd för det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn, som beställt planändringen.

När planen är godkänd i alla instanser och projektering och bygglov är klara räknar Jan Näslund med ett byggtid på cirka två år.

Eventuella synpunkter på planförslaget ska skrifligen lämnas till miljö- och byggförvaltningen senast den 18 juni.

Mer läsning

Annons