Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska tre nya cykelleder skapas

Tre nya cykelleder är på gång i Avesta kommun.
– Förhoppningsvis kan vi skylta upp lederna i vår, säger samhällsplaneraren Mathias Högberg.

Annons

I norra Dalarna finns ett utbyggt system med cykelleder. Där är lederna en del av turismindustrin. Nu är cykelleder på väg även i den södra länsänden.

Tekniska kontoret har tillsammans med Södra Dalarna turism tagit fram tre cykelleder inom Avesta kommun. Det som återstår för att det ska bli verklighet är att Region Dalarna och Trafikverket ska godkänna planerna. Mathias Högberg hoppas att det ska bli klart kring nyår. I så fall kan lederna märkas upp under våren. Det blir Avesta kommun som tar på sig ansvaret för att sätta upp skyltarna och se till att de hålls i skick.

Samhällsplaneraren Mathias Högberg har varit med och tagit fram de nya cykellederna i Avesta kommun.

De tre lederna har dragits så att cyklisterna ska få se natursköna platser och turistmål.

Den kortaste turen, som kallas Besöksrundan, är på 23 kilometer. I den ingår bland annat Avesta tätort och Brovallen. Den som cyklar rundan får se Visentparken, Dalahästen och Karlfeldtgården.

Något längre är Forsturen, den är på 29 kilometer och går från Avesta via Grytnäs till Fors. Den allra längsta turen är Bäsingen runt. Den turen är på 49 kilometer.

Turerna går i möjligaste mån på cykelvägar, annars har sträckningen dragits längs landsvägar.

Det finns en förhoppning om att cykellederna ska locka turister till Avestatrakten. På andra orter har företagare kunna sälja "paket" med mat och boende till cykelturister.

Mer läsning

Annons