Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Byn tar första steget mot rättvis hyra i Avesta

Gamla Byn AB och Hyresgästföreningen har enats om 2017 års hyror. Den generella ökningen är 0,5 procent, men vissa hyresgäster får ingen hyreshöjning alls medan andra kan få ett hyrespåslag om 140 kronor.
En ny modell, kallad Rättvis hyra, införs nu för de 821 lägenheterna i Gamla Byns fastigheter.
– Likvärdiga lägenheter ska ha en likvärdig hyra. För oss är blir det ett nollsummespel, säger Örjan Bengs, ekonomichef på Gamla Byn AB.

Annons

2016 höjdes hyrorna med 0,35 procent rakt över för Gamla Byns hyresgäster. 2017 kommer vissa klara sig utan hyreshöjning medan andra får lov att betala 140 kronor mer i månaden. För fastighetsägaren Gamla Byn AB kommer det innebära 0,5 procent i ökade hyresintäkter under 2017.

– Det blir ett nollsummespel för oss, vi samlar in alla hyrespengar och delar upp enligt de kriterier hyresgästerna själva bestämt genom den enkät som gått ut, säger Örjan Bengs.

Anledningen till att hyrorna för likvärdiga lägenheter skiljt så mycket i pris är flera.

– Det kan vara väldigt gamla saker som ligger bakom differensen. Likaså då vi köpt fastigheter har vi fortsatt med samma hyresnivå plus den årliga justeringen. Har de fastigheterna då haft en högre hyra har det fortsatt att vara så.

– Nu försöker vi jämna ut hyrorna, men det kommer fortfarande skilja. Dels handlar det om lägenheternas storlek, var de är placerade, centralt eller inte, om det finns en park i närheten eller en grillplats i området. Därefter kan hyrorna också skilja på lägenhetsnivå, så det behöver inte vara samma hyra för likadana lägenheter i samma fastighet.

– Finns det till exempel en diskmaskin i den ena lägenheten kommer den vara några kronor dyrare i hyra än den som inte har diskmaskin, förklarar Örjan Bengs.

Området Gamla Byn i Avesta.

Också Hyresgästföreningen är nöjd med det nya upplägget.

– Det gick ut enkäter till ungefär hälften av Gamla Byns hyresgäster där de fick tycka till om standarden på sitt boende. Modellen Rättvis hyra fanns redan på marknaden, vi har bara omsatt enkätresultatet i den här modellen. Det finns till exempel de som klipper gräset själva på gården, säger Bo Brihler, ordförande i Hyresgästföreningen Avesta.

– Den här modellen ger precis vad den heter. Det blir generellt någon krona dyrare för de som bor i City och någon krona mindre för de som bor i Karlbo.

De hyresgäster som själva sköter om gården tjänar poäng och pengar på det.

Tillsammans med Gamla Byn har Hyresgästföreningen kommit överens om ett tak för höjningen om max 140 kronor per månad år 2017.

– Visst hade det kunnat vara skäligt att höja ännu mera, samtidigt finns det ingen anledning att "bestraffa" de som bott för billigt. De som bott för dyrt kommer inte få någon hyresreducering, däremot kommer de under något eller några år inte få någon hyreshöjning, säger Brihler.

När kan det vara aktuellt att hyrorna är rättvisa?

– Det kan ta mer än tio år innan allt är klart. Vi ska sätta oss ned på onsdag och börja titta på den här modellen vi har tagit fram, säger Örjan Bengs.

Mer läsning