Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föraren hade 1,24 promille alkohol i blodet – gjorde eget alkoholtest före färden

En man från Avesta kommun körde bil i hemkommunen trots att han var berusad.
Nu döms mannen till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri.
Mannen förnekar brott och hänvisar till att han före bilfärden gjorde ett eget alkoholtest som inte gav utslag.

Annons
En man från Avesta kommun har dömts för grovt rattfylleri efter att ha kört bil i hemkommunen trots att han hade 1,24 promille alkohol i blodet. Mannen förnekar brott och hänvisar till att han före bilfärden gjorde ett eget alkoholtest som inte gav utslag. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fly kylan och ta en fika: Här är kaféerna i Dalarna som är med i White Guide

Sälj dina prylar och klara fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 65-årsåldern och bosatt i Avesta kommun.

Den 20 augusti 2017 körde mannen bil på riksväg 70 i höjd med Nordanö i Avesta kommun, trots att han var berusad. När mannen stoppades av polis och fick genomgå ett alkoholtest visade det sig att han hade 0,62 milligram alkohol per liter utandningsluft. Detta motsvarar 1,24 promille alkohol i blodet, vilket är den term som vanligen används i dessa sammanhang. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Mannen själv har förnekat brott. Han har berättat att han förvisso hade druckit öl och whisky på dagen, dagen före händelsen, samt groggar med starksprit på kvällen, men att han inför bilfärden gjorde ett test med en egen alkoholmätare, som inte gav utslag.

Falu tingsrätt konstaterar att mannen haft koll på vad och hur mycket alkohol han drack dagen före bilfärden samt att det faktum att han kontrollerade sin nykterhet med en privat inköpt alkoholmätare snarare visar att mannen förstått att han behövt kontrollera sin nykterhet inför bilfärden eftersom det fanns risk för att han var för berusad för att köra.

Falu tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri. Mannen döms till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Tingsrätten påpekar i sin dom att detta motsvarar en månade fängelse, om fängelse hade valts som påföljd. Mannen ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons