Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera gräsbränder – två larm var kontrollerad eldning: "Bra att meddela brandkåren om man tänkt elda"

Telefonen gick varm hos SOS Alarm när flera bränder bröt ut i terrängen på olika håll i Dalarna på söndagskvällen.
Vid två tillfällen under söndagen larmades dessutom styrkorna i Orsa-Mora ut till kontrollerade eldningar efter att inringarna sett rök på håll.

Annons
Bild: Arkiv

I Orsa larmades räddningstjänsten ut på söndagskvällen efter att en person sett en rökpelare på håll. Det visade sig dock vara en kontrollerad eldning och ingen insats behövde göras. Det var den andra kontrollerade eldningen som brandmännen i Orsa-Mora ryckte ut till i onödan på söndagen.

"Det kan vara bra att meddela brandkåren om man tänkt elda och det riskerar att ryka mycket. Dessutom är det olämpligt att elda på kvällen när det blir mörkt", skriver Johan Szymanski, räddningschef i Orsa, i ett mail till redaktionen.

Vid 20-tiden inkom larm om en gräsbrand vid järnvägen utanför Krylbo. Det var i ett område nära Fabriksgatan som en brand av okänd anledning brutit ut och tågledningen kontaktades för att reducera hastigheten för tågen som passerade.

Drygt en halvtimme efter det första larmet till SOS Alarm var branden släckt och tågtrafiken fick återigen klartecken att köra förbi i normal hastighet.

Cirka en timme senare passerade en motorcyklist skjutfältet i Falun och upptäckte att en uppskattningsvis 20-30 kvadratmeter stor yta i gräset brann. Personen larmade SOS Alarm och räddningstjänst skickades ut.

När styrkan kom fram brann cirka 80 kvadratmeter i marken och elden släcktes. Man har inte kunnat se någon naturlig förklaring till branden.

Klockan 21.50 var styrkan klar på platsen och återgick till stationen.

Klockan 22.22 var det dags igen – då kom larm om en brand mellan Avesta och Hökmora. Det var gräs på ungefär 20 meter som glödde och hann inte utvecklas till något värre innan det togs omhand av räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons