Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femåring ramlade ned från klätterställning – sjukhuset missade fraktur

En pojke fick kvarstående ögonmuskelbesvär efter en fallolycka, då en fraktur inte upptäcktes i tid. Nu Lex Maria-anmäler Landstinget Dalarna händelsen.

Annons

Det var i början av september förra året som en femårig pojke ramlade ned från en två meter hög klätterställning och slog i huvudet. Han växlade efter olyckan i medvetandegrad och man ska också ha noterat att ett av hans ögon var lätt felställt.

Läs också [+]: Första hjälpen-avtalet har upphört: "Brandmännen räddade mitt liv!"

Pojken fördes till akuten på Avesta lasarett där en skiktröntgen visade att han hade en möjlig liten ansamling av blod på hjärnans yta under skallbenet. Pojken förflyttades till Falu lasarett där han blev inlagd på barnkliniken för observation. Efter att pojken kontrollerats utan anmärkning fick han lämna sjukhuset dagen därpå.

Pojken har fått bestående ögonmuskelbesvär efter fallolyckan. Pojken på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Jessica Gow/TT

När pojken två veckor senare var på Familjecentralen för sexårskontroll framkom att han såg dubbelt sedan fallolyckan, och att han hade svårt att följa fingret med blicken. Vid en bedömning tre dagar senare på ögonkliniken visade det sig att patienten hade en fraktur i skelettet i ögonhålan på vänster sida vilket påverkade hans ögonmuskler.

Läs också [+]: Så länge får du vänta på vård för prostatacancer i Dalarna

En eftergranskning visade även att frakturen hade synts på den skiktröntgen som gjorts i Avesta, men man på remissen endast frågat efter blödning och inte skelettskador.

Pojken opererades sedan på öronkliniken, och ytterligare en gång i Uppsala utan förbättring. Landstinget Dalarna skriver i ett pressmeddelande att operationen borde ha skett i direkt anslutning till skadan.

Eftersom pojken fått kvarstående ögonmuskelbesvär efter händelsen så väljer landstinget nu att göra en Lex Maria-anmälan.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons