Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En butik till i Avesta ska skänka bort mat

Två stora mataffärer i Avesta skänker mat till behövande. Nu ska ytterligare en matbutik börja ge bort mat.

Annons

Det är Coop Extra som har beslutat sig för att skänka matvaror som annars skulle ha skickats för återvinning. Matbutiken har inlett ett samarbete med organisationen Food2Change. Den 28 november ska den första maten delas ut.

Kenneth Larsson, butikschef för Coop Extra i Avesta, tycker att det är bra att svårsålda varor kan gå till behövande.

Det blir ett annat sätt att dela ut maten jämfört med Pingstkyrkans variant, där det bara är att köa en viss dag. Coop Extra och Food2Change ska införa ett system där den som vill ha mat ska bli medlem i föreningen Food2Change. Medlemskap i föreningen kommer att kosta 400 kronor, men varje kasse mat ska innehålla ett värde för 200 kronor.

De som hämtar maten kallas för mathjältar. Alla kommer inte att ha möjlighet att bli medlem och ta emot mat. Food2Change har en regel om att det bara är personer som tjänar 13000 kronor eller mindre, före skatt, som har den möjligheten.

Coop Extras butikschef Kenneth Larsson ser fram emot det nya systemet.

– Det är väldigt intressant. Coop arbetar för ett hållbart samhälle och de som har det tufft ekonomiskt kan bli våra mathjältar, säger han.

Rickard Lundgren, leder den ideella organisationen Food2Change, som ska börja dela ut mat i Avesta.

Rickard Lundgren, som leder Food2Change, säger att Coopbutiken i Avesta är den första butiken i Dalarna som ansluter sig till den ideella föreningen. Food2Change startade i Västerås och finns förutom där i Kumla, Kalmar och Stockholm. Totalt är sex butiker med och delar ut mat.

Mer läsning

Annons