Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Donald Trump har spenderat hela sitt liv på att ta hand om Donald Trump"

Natten mellan tisdag och onsdag går miljontals amerikaner till urnorna för att välja president. Från Horndal och Fornby följer Ingegerd Hesler och Stephanie McGuire valet. En sak är säker – de håller inte på Donald Trump.

Annons

1959 lämnade Ingegerd Hesler, då 16 år, uppväxtorten Avesta för att söka lyckan i USA. För 3,5 år sedan kom hon tillbaka och bosatte sig in en villa i Horndal. Med sig hade hon inte bara ett amerikanskt medborgarskap. Även dottern Stephanie McGuire följde med till Sverige och bosatte sig i Fornby i Avesta kommun.

Stephanie McGuire och Ingegerd Hesler hoppas innerligt att Hillary Clinton ska vinna valet

Nu följer de båda presidentkampanjen på andra sidan Atlanten. Ingegerd har inte röstat i år. Men Stephanie kände att det var extra viktigt i år.

– Ja, för det som händer i USA har inflytande i hela världen. Jag röstar på Hillary Clinton, för Donald Trump kan inte bli president i USA. Punkt slut, säger Stephanie McGuire.

Varför inte det?

– Han verkar inte kunna bete sig när han rör sig bland människor och han accepterar inte andras åsikter, säger Stephanie McGuire.

– Han är galen och han har ingen erfarenhet av politik. Han kan inte ta sig hela vägen till Vita huset, tycker Ingegerd Hesler.

Dondal Trump är ingen favorit hos Stephanie McGuire och Ingegerd Hesler.

Stephanie McGuire fortsätter:

– Det finns två stora skillnader mellan presidentkandidaterna. Hillary Clinton har spenderat hela sin karriär i allmänhetens tjänst. Donald Trump har spenderat hela sitt liv på att ta hand om Donald Trump. Hur kvalificerad är han att bli president?

Hur tror ni USA kommer att se ut efter det här valet?

– Jag tror att Amerika kan överleva även om Donald Trump vinner. Hela det här valet känns som en vändpunkt och inget kommer vara sig likt oavsett vem som vinner. Om Hillary vinner kommer folk, precis som det varit för president Obama, att försöka stoppa henne i 4-8 år. Folk är rädda för att hon är den första kvinnliga presidentkandidaten, säger Stephanie McGuire.

Stephanie McGuire tror att Hillary Clinton kommer få det tufft om hon vinner presidentvalet.

Vad tycker ni om att det här beskrivits som den smutsigaste presidentkampanjen någonsin?

– Det är tråkigt med det speglar tiden vi lever i. Allt handlar om Facebook, Twitter och reality-tv. Man tar ned allt så lågt det bara går. Nu tittar världen på och den är väldigt orolig över att Donald Trump kan bli president, säger Stephanie McGuire.

Varken hon eller Ingegerd Hesler kommer sitta uppe natten till onsdag för att följa valet.

– Jag har gjort det jag kan. I slutet av dagen vet inte Donald Trump hur han beter sig. Det är ingen person man vill ska representera USA. Han representerar i alla fall inte mig, säger Stephanie McGuire.

Mer läsning

Annons