Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för våldtäkt friades i hovrätten

Annons

Det var i juni 2005 som en fyraårig flicka undersöktes på barnmottagningen vid Falu lasarett, efter att hon varit hos 31-åringen. En läkare konstaterade att flickan hade rodnader i underlivet.

Efter förhör med flickan åtalades 31-åringen för våldtäkt mot barn. Något samlag hade inte skett, men handlingarna var fullt jämförbara, ansåg Falu tingsrätt som dömde 31-åringen till fängelse och att betala 100 000 kronor i skadestånd. En av nämndemännen tyckte dock inte att bevisningen var tillräcklig för en fällande dom. 31-åringen själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig och han överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten har konstaterat att videoförhören med flickan har brister. Först efter direkta och ledande frågor säger hon något betydelsefullt för åtalet. Hovrätten anser inte heller att förhören ger intryck av att flickan varit med om något traumatiskt.

Bevisningen anses vara för svag för att fälla 31-åringen för brottet och åtalet ogillas. Han behöver heller inte betala något skadestånd.

Mer läsning

Annons