Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tillgången till förnybar el möjliggjorde Googles tomtköp i Horndal - så effektivisera vattenkraften

Annons

Tillgången till förnybar el är en av orsakerna bakom Googles tomtköp i Horndal i Avesta. Genom vattenkraften får datajättar som Google och Facebook en stabil tillgång till förnybar energi. Detta är helt avgörande för etableringen av nya serverhallar i Sverige, något som på sikt skapar hundratals nya jobb.

Sedan en tid tillbaka står det klart att Google köper mark i Horndal utanför Avesta. Under nästa år ska bolaget börja bygga kringliggande infrastruktur och därefter väntas förhoppningsvis byggandet av en ny dataserverhall. Fram till 2020 behövs det, enligt olika beräkningar, omkring 700 nya serverhallar och 200 av dessa kommer med all sannolikhet att byggas i Europa.

Sverige har en stor konkurrensfördel i jämförelse med andra europeiska länder. Vi har, internationellt sett, en tydlig miljöprofil som är betydelsefull när datajättarna fattar beslut om var de ska förlägga sina serverhallar. Och det är vattenkraften som är en avgörande faktor, då den står för en stabil leverans av förnybar el.

Enligt Google var utslagsgivande faktorer för affären bland annat tillgången till bra arbetskraft, samt tillgången till förnybar energi. Etableringen i Horndal tros ge upptill 300 nya jobb till Avestatrakten, något som givetvis är ett välkommet tillskott.

Vi på Fortum välkomnar alla försök att få en ny industriutveckling i Sverige och att fler dataserverhallar byggs. För att möjliggöra att fler bolag väljer att bygga sina serverhallar i Sverige är det dock nödvändigt att fortsätta att utveckla vattenkraften. Och då måste det bli enklare att effektivisera befintliga kraftverk.

Tyvärr stöter vi alltför ofta på byråkratiska hinder. Tillståndsprocesserna för att kunna utveckla och utöka produktionen i kraftverken är alldeles för långa. Det kan ta upp till tio år från det att en ansökan skickats in till länsstyrelsen, till att eventuella domar från Mark- och miljööverdomstolen vinner laga kraft.

En sådan lång tidsprocess gör att många bolag undviker att modernisera sina befintliga kraftstationer. Så kan det inte vara. Om Sverige vill locka till sig investeringar från ny elintensiv industri måste också effektiviseringen av vattenkraften prioriteras.

Vi är övertygade om att vi kommer att få se fler etableringsplaner likt den i Horndal under de närmsta åren och i de planerna kommer moderniserade vattenkraftverk att spela en avgörande roll.

Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons