Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Jo, ALLA MÄN har ett ansvar för problemen som framkommit genom #MeToo

Annons

Världen över har kvinnor talat ut om övergrepp och sexuella trakasserier under hashtaggen MeToo. Vi har läst om det, sett det på nyheterna och pratat om det med vänner och bekanta. De sker överallt; inom film- och teaterindustrin, journalistiken och på politikernivå. Men även i skolor, på arbetsplatser och i hemmet.

Reaktionerna på rörelsen har varit stora. Många är de som stöttat, backat och vågat höja sina röster. Men det har även funnits en annan mindre, men ändock för stor, skara som höjt sina röster: männen. Män som i stället för att se det vidriga omfånget av trakasserier och övergrepp som drabbar kvinnor varje dag helt enkelt måste säga att ”inte alla män” beter sig såhär.

Jag vänder mig till er män som, i stället för att bli förfärade och inse det stora problemet i och med dessa sexuella trakasserier blir kränkta och stötta och känner ett stora behov av att säga emot dessa upplevelser. För att känna sig kränkt innebär just att känna ett behov av att rentvå sig själv och sitt kön, och det är väl detta som gör att du känner att du måste uttala dig och säga att "inte alla män...".

Men låt mig då förklara vad vi menar när vi pratar om ”män”. Det handlar inte om specifika individer, det handlar inte ens nödvändigtvis om Dig. Utan det handlar om ditt kön som grupp och de strukturer som män skapat och som många fortfarande lever i. Vi lever i ett patriarkalt samhälle där män i flera århundraden tagit sig friheter som i sin tur medfört att kvinnors rättigheter fråntagits.

Så jag vädjar nu till dig, kära man, var med och bryt dessa strukturer. Om vi någonsin ska bli av med den våldtäktskultur och sexualisering av kvinnor som råder så krävs det att män engagerar sig. Det krävs att Du engagerar dig. Genom att bryta tabun, prata om känslor och säga nej till beteenden och handlingar som är på någon annans bekostnad kan vi förändra.

Alla män har någon kvinna i sitt liv, kanske en syster, en kollega eller bara den där supertrevliga kvinnan i kassan på Ica. Oavsett vem kvinnan är så förtjänar ingen att bli utsatt för övergrepp eller sexuella trakasserier.

 Jasmine Borger från Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning