Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Fischer berättade om judendomens föremål

RPG i Avesta kunde den 30 november hälsa teologie doktor David Fischer, Stockholm, välkommen till RPG:s träff i Centrumgården.
Många äldre hade samlats för att höra honom berätta om olika föremål inom judendomen. Shalom chaverin sjöngs under Ragnar Kronstrands ledning.

Annons

"Vilken är den viktigaste helgen inom judendomen"? frågade David Fischer. Många trodde att det var påsken, då man firar uttåget ur Egypten, men det visades vara sabbaten, vilodagen, Guds dag. 2 Mos. 20 berättar om detta. Sabbaten är en familjeangelägenhet. Ingen ska arbeta.

Djuren fick mat och skulle mjölkas, men de togs inte ut i arbete. Sabbatsljusen tändes av kvinnan i familjen. På fredagskvällen börjar sabbaten och slutar på lördagskvällen. Det kan vara svårt i Norrland där man har midnattssol. Kipa är en huvudbonad för män. Man kan välja vilken färg man vill på den, men vit används vid nyår och svart är sorgens färg.

Samtliga fick smaka på osyrat bröd som har med uttåget ur Egypten att göra. David Fischer nämnde även om Dödahavsrullarna och fortsatte att berätta om olika föremål som han tagit med i två resväskor.

I en synagoga finns inga bilder, inga musikinstrument, endast ett horn. Den sjuarmade ljusstaken skapades under ökenvandringen och gjordes av nersmälta smycken. Man har inte samma kalender som judarna. De rättar sig efter månen och vi efter solen.

David Fischer visade en bönesjal, liknande en prästs stola. Bönesjalen är personlig och följer en människa hela livet. Innan Fischer avtackades med blommor berättade han om sin bok Jerusalemfararna och hur de tog sig fram genom att tillverka och sälja vykort. Hans bok innehåller uppgifter om detta på ett spännande sätt och om detta har han en hel utställning.

Maisie Edman Hollman

David Fischer har gästat RPG i Avesta och där talat om judendomens religiösa föremål. Foto: Åke Hollman

Mer läsning

Annons