Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklist slogs medvetslös i kollision med bil – nu döms föraren för vållande till kroppsskada

En cyklist skadades allvarligt i en trafikolycka i Avesta. Nu döms bilföraren att betala 16 000 kronor i dagsböter.

Annons
Genrebild. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Det var tidigt på morgonen den 19 september 2016 som en trafikolycka inträffade i korsningen Malmgatan/Myrgatan i Avesta.

Läs även: Cyklist svårt skadad efter olycka i Avesta

En cyklist och en bilist kolliderade i samband med att bilisten skulle göra en vänstersväng och cyklisten, som fick så pass allvarliga skador att denne förlorade medvetandet, fördes med ambulans till sjukhus.

Förutom en sårskada i huvudet med kraftig blödning, skallfraktur och blödningar i hjärnan som ledde till att hjärnan svullnade fick cyklisten även förlamningar/nedsatt kraft i höger arm och ben, afasi, kognitiva svårigheter, syndefekter och kramper.

Föraren, en kvinna i 40-årsåldern, kom att misstänkas och senare även åtalas för vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik.

Åklagaren menade att kvinnan orsakad olyckan genom att, trots begränsad sikt på grund av dimma och imma på framrutan, orsakad olyckan och därmed även cyklistens skador.

I förhör bekräftade bilisten att det varit imma på hennes framruta men hävdade att hon på grund av detta krypkört. Hon menade även att det var cyklisten som, i hög hastighet, hade kört på henne.

Ett vittne till händelsen menade dock att det var tvärtom – att det var bilisten som kommit i hög hastighet och att cyklisten stått helt stilla när kollisionen inträffade.

Nu har tingsrätten kommit med sin dom i fallet. De konstaterar att kvinnan mycket riktigt agerat oaktsamt genom att köra med begränsad syn på grund av den immiga framrutan och dömer henne därför för vållande till kroppsskada.

Däremot frias hon från vårdslöshet i trafik. Vittnets uppgifter om att kvinnan höll en hög fart räcker nämligen inte för att motbevisa det kvinnan själv uppgett – att hon krypkörde.

Påföljden blir 80 dagsböter à 200 kronor – alltså totalt 16 000 kronor. Kvinnan ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons