Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandrök drar in över Dalarna

Brandrök från storbranden utanför Sala drog in över Dalarna under lördagen. SOS Alarm fick många samtal från oroliga människor som hade sett och känt brandrök. Under natten till söndag nådde röken norra Dalarna.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Kent Nilsson på räddningstjänsten Dala Mitt i Falun.

Annons

Det var strax efter klockan nio på lördagsmorgonen som SOS Alarm började få in larm om brandrök i södra Dalarna.

Räddningstjänsten lokaliserade ingen brand.

Med hjälp av brandflyg har man kunnat konstatera att röken kommer från den stora skogsbranden utanför Sala i Västmanland.

Röken spred sig i trakterna kring Avesta, Hedemora, Garpenberg och Långshyttan under dagen.

Niklas Hagman som bor i Avesta berättade att han vaknade av brandröken på lördagsmorgonen.

– Jag sov med fönstret på glänt och kände hur det började sticka i näsan, så jag stängde alla fönster och ventilationen. Nu är det helt vitt utanför fönstret, sa Niklas Hagman.

Vid 18-tiden på lördagen hade röken nått Svärdsjö, Falun och Borlänge.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har haft brandflyg uppe och de kunde inte se annat än rök från Sala ända upp hit till Falun och Borlänge, säger Kent Nilsson, räddningschef i beredskap, på räddningstjänsten Dala Mitt i Falun.

De som känner sig besvärade av röken uppmanas att hålla sig inomhus. Enligt Stefan Lundqvist på Södra Dalarnas räddningstjänst är dock röken inte speciellt farlig.

– Rök är aldrig hälsosamt, men i den här koncentrationen är den inte jättefarlig. Den är relativt utspädd när den kommer hit, säger han.

SOS Alarm hänvisar till informationsnumret 113 13. Bara om man ser en rökpelare eller lågor ska man ringa 112.

Under natten till söndag spred sig röken till trakterna kring Siljan och norra Dalarna. Även runt Ludvika och Malung ska man också ha känt av röken.

– Vi har varit uppe i Grönklitt och tittat. Det är rök över hela kommunerna här kring Siljan och vi har inte fått några rapporter om att folk sett rökpelare, så det måste vara röken från Sala. Det verkar ligga över hela Dalarna nu, berättade Johan Szymanski, räddningschef på Mora brandkår, på söndagsmorgonen.

Branden utanför Sala startade i torsdags och brandmän har bekämpat den svårsläcka elden dygnet runt.

Det ska vara ett område på mellan 20 och 25 kvadratkilometer som brinner. På söndagsmorgonen var branden fortfarande inte under kontroll.

– Det går så sakteliga framåt, men vi har den inte undre kontroll, säger Ove Jansson, operativ chef på räddningstjänsten i Sala-Heby till TT.

Under natten har runt 70 personer arbetat med branden och den styrkan kommer att arbeta vidare.

Röken ska ha spridit sig till flera län och så långt som hela vägen till Åland, uppger tidningen Nya Åland. Flera norrmän har också hört av sig till DT och berättat att röken har rört sig över landsgränsen.

– Så länge vinden ligger på så kommer vi känna av röken, säger Stefan Lundqvist på Södra Dalarnas räddningstjänst.

Mer läsning

Annons