Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolaget Gamla byn krävde att Nya byn byter namn – bolagen kommer överens i förlikning

Avesta kommuns bostadsbolag Gamla byn vill inte att Nya byn Krylbo AB längre ska få använda sitt namn och har stämt företaget. I morgon var en förhandling i Falu tingsrätt inplanerad men den har i sista stund ställts in. Parterna kommer i stället att nå en förlikning.

Annons

Uppdaterad med nya uppgifter om förlikningen 14.02.

Nya byn Krylbo AB äger ett antal hyresfastigheter i Krylbo som tidigare ägdes av Gamla byn. Fastigheterna köptes 2011 av företaget Rivella, som ungefär två år senare började använda namnet Nya Byn. Dessförinnan hade fastigheterna tvångsförvaltats vid två tillfällen på grund av Rivellas ekonomiska svårigheter och bristande underhåll. Det var Gamla byn som efter beslut av hyresnämnden skötte fastigheterna under tvångsförvaltningen och hävdar att hyresgäster trott att så åter var fallet när namnet Nya byn började användas.

Det kommunala bostadsbolaget Gamla byn och fastighetsbolaget Nya byn Krylbo tvistar om det senare bolaget ska få använda namnet Nya byn.

LÄS ÄVEN: Nya Byn utreds av ekobrottsmyndigheten

För att skydda namnet registrerade Gamla byn en bifirma vid namn Nya byn. Då stämde Rivella Gamla byn inför Falu tingsrätt. Gamla byn menade å sin sida att Rivella snyltade på det kommunala bolagets goda renommé och stämde företaget inför Marknadsdomstolen.

De båda bolagen förlikades sedan. Rivella fick tillåtelse att använda namnet Nya byn Krylbo AB, förutsatt att företaget skötte sin ekonomi och sina åtaganden. Gamla byn ville inte förknippas med bristande betalningsförmåga och betalningsmoral.

Under hösten 2014 ansåg Gamla byn att betalningarna till staten och andra företag inte sköttes tillfredsställande och krävde att namnet skulle ändras. Så har inte skett och därför lämnade Gamla byn in en stämning till Falu tingsrätt.

Samtliga yrkanden bestrids av Nya byn Krylbo AB, som menar att stämningsansökan tangerar gränsen för vad som är "uppenbart ogrundat". Något obestånd föreligger inte, enligt företaget.

Parterna skulle mötas i en tingsrättsförhandling, men den ställdes på tisdagen in. Orsaken är att de nu kommit överens om en förlikning, som beräknas bli färdigformulerad under morgondagen.

Mer läsning

Annons