Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta, Borlänge och Sandviken gör gemensam satsning – nyanlända och arbetslösa ska få jobb inom basindustrin

Avesta, Borlänge och Sandviken ska samarbeta för att hitta arbetskraft till basindustrin.

Annons

Mer läsning för dig som är pluskund:

20 personer får snabbspår till jobb inom industrin

Lars Isacsson,  kommunalråd i Avesta, (S) är en av politikerna som har undertecknat avtalet.

– Vi ser till industrins behov och försöker få ned arbetslösheten, Det är win win, säger Lars Isacsson.

Den 13 januari i år undertecknade företrädare för de tre kommunerna ett "letter of intent", en avsiktsförklaring, där de är överens om ett samarbete.

Enligt Lars Isacsson har redan Borlänge och Avesta ett tätt samarbete, exempelvis när det gäller transportfrågor. Att också Sandviken är med beror på att det har förts diskussioner, bland annat i gruppen Industriellt utvecklingscentrum, IUC.

Kommunalråden för de tre kommunerna, Lars Isacsson i Avesta, Jan Bohman i Borlänge och Peter Kärnström i Sandviken vill att kommunerna ska samarbeta inom tre områden:

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, (S), har skrivit på avsiktsförklaringen, som ska göra att fler utbildas till jobb inom basindustrin.

De ska göra utbildningssatsningar som riktar sig till nyanlända, de ska satsa på gymnasiala regionala yrkesvuxutbildningar och de ska samverka kring yrkeshögskoleutbildningar.

Det är en bred grupp som kan komma att beröras av samarbetet. Det gäller dels arbetslösa, oavsett om man är född i Sverige eller utomlands, och dels personer som vill skola om sig.

Kommunerna skriver vidare att det är en satsning för jobb i regionen och att samarbetet är en del i regeringens strategi för nyindustrialisering.

Lars Isacsson anser att det är en fördel att tre kommuner hjälps åt.

– Då kan orterna nischa sig. Det kanske kan ordnas en utbildning i Borlänge, och en annan i Avesta och en tredje i Sandviken, säger han.

Kommunerna kommer att lägga en del pengar för att öka antalet yrkesvuxutbildningar.

– Om vi tar ett åtagande om att skapa fler platser så kostar det, men det kostar mer om inte företagen får rätt arbetskraft, säger Lars Isacsson.

Förhoppningen är även att staten ska vara med och bidra genom att Arbetsförmedlingen skapar fler utbildningsinsatser för nyanlända.

Mer läsning

Annons