Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikrundan till Avesta

/

Annons

I höst börjar den 19:e säsongen av det populära programmet Antikrundan där antikvitetsexperter värderar föremål som folk har hemma hos sig och berättar föremålens historia. Knut Knutson säger att ambitionen är att vara i så många delar av Sverige som möjligt och att det är väl så roligt att komma till de lite mindre orterna.

- Det ska bli jättespännande att se hur en bruksort som Avesta präglas av att finnas i ett landskap där kulturintresset är så stort, säger Knut Knutson.

Var Antikrundan hamnar bestäms av programmets rekognoceringsgrupp som leds av producenten Maud Uppling. Tillsammans med ljud- och ljustekniker väljer de ut en plats på orten som är tv-mässig och lyfter fram ortens karaktär. I Avesta har valet fallit på Kopparhallen i Koppardalen.

Bergsmännen har satt sin prägel på Bergsslagen menar Knut Knutson.

- Många av dem blev förmögna, samtidigt som de var kvar i bondesamhället. Därför finns det många praktfulla gårdar med fin folkkonst i regionen.

Men det är inte bara Avesta som väcker antikvitetsexpertens nyfikenhet. Han fascineras av att Falun, trots att det är en relativt liten stad, har så ståtliga högreståndsbyggnader.

- Man förstår att staden haft en stor betydelse i Sveriges historia, säger han.

Knut Knutson skulle inte ha något emot om det till exempel dök upp något av Nils Johan Asplind (1757-1820) i Avesta. Han var rådman i Falun och tillverkade möbler som levererades till såväl bergsmangårdarna som kungens slott. I regionen finns även många fina plåtarbeten i empirestil, berättar Knut Knutson.

Antikrundan brukar göra små utflykter till orter som ligger i närheten av staden där programmet sänds. Ett ställe som får Knut Knutson att sprudla av sin rikskända entusiasm är Stjärnsund utanför Hedemora.

- Det är märkligt att en av våra bästa klockmanufakturer låg där. Den tävlade med den bästa kvalitén i Stockholm, säger Knut Knutson.

Mer läsning

Annons