Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre man döms för hets mot folkgrupp – skyller på vän som lånat hans surfplatta

Mannen från Avesta kommun skrev flera nedsättande Facebookkommentarer riktade till personer med annan härkomst än den nordiska.
Nu har mannen dömts till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.
Mannen förnekar brott, men tingsrätten anser att hans förklaringar är efterhandskonstruktioner.

Annons

En äldre man från Avesta kommun skrev flera nedsättande Facebookkommentarer. Nu har mannen dömts till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Tillnyktringsplats i Avesta blir verklighet – lasarettet ska omhänderta berusade

Bara hälften av sökt bidrag – så mycket ser Avestas föreningar ut att få 2018: "Vet att de prutar på bidragen"

Sälj dina prylar och klara fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 70-årsåldern och bosatt i Avesta kommun.

Vid tre tillfällen under en veckas tid i månadsskiftet juni-juli 2017 skrev mannen flera nedsättande kommentarer på Facebook. Åklagaren förklarar kommentarerna med formuleringen: "NN har uttryckt missaktning mot människor med annan härkomst än den nordiska med syftning på hudfärg och nationellt eller etniskt ursprung".

Mannen har bland annat skrivit en kommentar som löd "åk hem era jävla apor som ej är människor".

Mannen själv har förnekat brott och hävdat att det inte är han som har skrivit kommentarerna. Visserligen har han ett Facebookkonto, men det är sällan han skriver något.

Mannen har hävdat att han har lånat ut sin surfplatta till en god vän och att vännen har haft tillgång till mannens lösenord till Facebookontot. Däremot vill mannen inte berätta vem den gode vännen är.

Mannen har tidigare erkänt för polisen att det var han som skrev kommentarerna, i berusat tillstånd, men detta erkännande har han sedan tagit tillbaka. Mannen har senare uppgett att han kände sig tvungen att erkänna eftersom han var skärrad då hans namn och bild stod intill kommentarerna.

Falu tingsrätt köper inte mannens förklaring utan anser att det är föga troligt att denne gode vän skulle misskreditera sin vän genom att skriva sådana kommentarer i mannens namn. Dessutom tycker tingsrätten att det är märkligt att förklaringen om den utlånade surfplattan fördes fram först under rättegången.

Tingsrätten anser att mannens förklaring till erkännandet är en efterhandskonstruktion och slår fast att utredningen visar att mannen har skrivit kommentarerna, som har fått stor spridning på Facebook, då kommentarerna har skrivits i grupper med flera tusen medlemmar.

Falu tingsrätt dömer mannen för hets mot folkgrupp. Mannen döms till villkorlig dom samt till att betala 70 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 3 500 kronor. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons