Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrsresa i massajland

Annons

En kamp mot värme, torka, vilda djur och tropiska sjukdomar för att komma de märkliga massajerna in på livet och kunna dokumentera deras traditioner med månggifte, omskärelse och den envisa tron på att all rikedom finns i boskapen.

Mikael och Titti Strandberg har viss vana vid umbäranden. Tillsammans upplevde paret motsatsen till det heta Afrika, då de något år tidigare till häst korsade Patagonien i Sydamerika.

En kall och farofylld färd, som tv-publiken kan följa på nytt under nyårsdagens eftermiddag, då SVT2 visar en repris av filmen Patagonien - 300 mil till häst.

300 mil skulle det också bli i massajland för äventyrarna. 300 mil till fots, tillsammans med Peter Spjut från Grängesberg och engelsmannen Steve Jewell, några lokala vägvisare och de åsnor som bar all utrustning.

Nu blev det inte som tänkt. Påfrestningarna blev alltför stora i den torka som rådde i området. Sjukdomar och brist på vatten och foder tvingade expeditionen att minska på ambitionerna och korta ner färden.

- Men vi lyckades ändå med målsättningen att dokumentera vår tids massajland och människorna som lever där, säger Mikael Strandberg, och det blev en helt fantastisk upplevelse.

Mikael och Titti Standberg återkom till Sörberget utanför Särna i början av år 2001, märkta av tropiska sjukdomar, men fyllda av energi och lust att ta tag i det digra material som de hade samlat på sig under åtta månader i Afrika.

- Märkligast är att vi kom massajerna så nära in på livet. Det skulle vara näst intill omöjligt. Men genom att vi färdades, åt och bodde som de blev vi alltmer accepterade, säger Mikael.

I filmen får tittarna följa Mikael och Titti genom enorma, flacka områden där 250 000 massajer fortfarande lever enligt sina grundläggande traditioner, även om deras kultur nu genomgår dramatiska förändringar.

Medan Mikael har skrivit på den bok om upplevelsen bland massajerna, som kommer ut i början av år 2002, och lagt sista handen vid tv-filmen, så har Titti varit ute på en föredragsturné och berättat om sitt liv som kvinna och upptäcktsresande. Mikael och Titti Strandberg har inte avslöjat vilken som är nästa dröm som de vill förverkliga. Men när filmen är klar, boken skriven och föredragsturnéerna börjar kännas enahanda, då suger det på nytt i äventyrstarmen.

Det avskräcker inte att ha drabbats av malaria, giardia, amöba, tyfus, fästingfeber, salmonella, mask och uttorkning.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons