Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även taxi får betala trängselskatt

Annons

Enligt regeringen kan trängselskatt i Stockholmstrafiken återinföras. Denna gång är den tänkt att bli permanent och gälla tidigast från halvårsskiftet i år.

Och även taxi och färdtjänst ska betala.

I en promemoria som finansdepartementet på onsdagen skickade på remiss vill regeringen få mer ekonomi i systemet jämfört med det sju månader långa trängselskatteförsöket i fjol.

Nu föreslås att också taxi och färdtjänst, avgiftsbefriade under försöket, ska betala.

Däremot ska kollektivtrafikbussar, utryckningsfordon, övriga fordon för rörelsehindrade samt Lidingöbornas fordon fortsätta vara skattebefriade. Också miljöbilar undantas, dock i högst fem år.

Syftet, liksom vid försöket, är minskad trängsel och bättre miljö. Intäkterna ska bland annat delfinansiera en byggnad av trafikleden Förbifart Stockholm som ska leda trafiken förbi, i stället för genom huvudstaden.

Enligt regeringen kan skatten permanentas tidigast den 1 juli i år. Första månaden blir dock avgiftsfri. En annan nyhet är att skatten blir avdragsgill för både företag och privatpersoner.

Tilläggsavgiften vid försenad betalning sänks från 500 till 200 kronor, och får inte överstiga 2 000 kronor för en månad.

Liksom under försöket ska högst 60 kronor per fordon och dag kunna tas ut i skatt.

TT

Mer läsning

Annons