Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även personer med ADHD kan få körtkort beviljat med alkolås

Nu kan även personer som medicinerar mot ADHD få möjlighet att ansöka om och bli beviljade ett körkort med alkolåsvillkor.

Annons

Den 1 maj förändrades nämligen de regler som styr hur Transportstyrelsen handlägger körkortsärenden som är kopplat till alkolås.

Läs även: Folkkär TV-profil blev av med körkortet

De som sedan 2012 dömts för alkoholrelaterat rattfylleri har haft möjligheten att ansöka om körkort med villkor om alkolås. Det har gjort att man kunnat behålla körkortet istället för att få det återkallat i 12 eller 24 månader.

Var fjärde rattfyllerist ansöker om ett alkolås. Transportstyrelsen har beslutat om 9 000 kört med kopplat villkor till alkolås.

Mer läsning för dig som PLUS-kund:

Transportstyrelsen: Inget förbud mot studentflak

Lagändringen ska åtgärda en lucka i de tidigare reglerna om alkolås skriver Transportstyrelsen.

Det har förut inte varit möjligt att ha körkort med villkor om alkolås om man samtidigt använder sig av ämnen som är klassade som narkotika.

Ett tydligt exempel är en situation där någon tar medicin på grund av en ADHD-diagnos.

–Det rör sig inte om någon större mängd ärenden, men vi ser detta som viktigt ur ett rättviseperspektiv. Alla ska ha samma möjlighet att behålla sitt körkort mot villkoret att man installerar alkolås i sin bil, säger Pär-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen, på Transportstyrelsens hemsida.

Mer läsning

Annons