Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även invandrade vargar inavlade

Forskare har nu för första gången kartlagt den skandinaviska vargstammens arvsmassa. Resultatet visar på en hög grad av inavel inom vargstammen.

Annons

Det är forskare från bland annat Uppsala universitet som gjort studien av den skandinaviska vargstammen, som publiceras i Nature Ecology & Evolution.

I studien har hela arvsmassans sammansättning hos ett 100-tal vargar bestämts med modern DNA-teknik.

– Inaveln är av sådan omfattning att hos en del individer saknar hela kromosomer genetisk variation. I sådana fall har identiska kromosomkopior nedärvts från båda föräldrarna, säger Hans Ellegren, professor vid Evolutionsbiologiskt Centrum, Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

I studien upptäckte man att även invandrade vargar är delvis inavlade. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Graden av inavel som man kommit fram till i studien stämmer ganska väl överens med den tidigare uppskattade inaveln inom vargstammen. Men i studien gjordes även ett överraskande fynd, nämligen att att även några invandrande vargar visade sig vara delvis inavlade.

Det har också visat sig att vargarna generellt hade något högra grad av inavel än man kunde väntas sig från de parningar som skett mellan närbesläktade individer i den nuvarande stammen.

Det är första gången man i en studie i detalj har kartlagt inavel påverkar arvsmassan hos en hotad djurart. Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Høgskolan i Innlandet och Norsk Institutt for Naturforskning.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons