Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Autistisk 14-åring tvingas lämna Mora

Annons

Flickan tvingas nu på måndag flytta från sin familj till en institution i Bollnäs, till dess Mora kommun kan erbjuda henne ett fungerande boende på nytt.

- Det känns fruktansvärt att allt det här hade kunnat undvikas, säger flickans mamma.

Flickan, vi kan kalla henne Anna, har på grund av en utvecklingsstörning en mental mognad som motsvarar en två- eller treårings. Den mesta kommunikationen med henne sker genom bilder, eftersom hon har svårt att kommunicera med ord.

Autismen gör att hon har ett mycket stort behov av att tillvaron är förutsägbar. Vid oväntade händelser eller möten blir hon lätt stressad och orolig. När Anna upplever stor stress leder den till självdestruktivt beteende.

Anna flyttade 22 maj till boendet hon nu tvingas lämna. Sedan första februari har hon haft en egen liten personalgrupp. Redan hösten 2005 fick Anna, i socialförvaltningens regi, egen verksamhet för fritids och korttidshem.

- Att det skulle bli aktuellt med ett boende för henne pratade jag med LSS-handläggare om redan augusti 2005. Då fördes de diskussionerna. Jag ansökte om boendet i januari och fick beslutet 21 mars, säger Annas mamma.

Kenneth Estvind vid socialförvaltningen i Mora, blir enhetschef för boendet. Enligt Annas mamma ser han inte till att personalen får tid att planera sin verksamhet, så att den kan anpassas efter Annas behov av struktur och begriplighet. Någon dator för personalen att skapa bilder för Anna att kommunicera med finns inte.

- De handledningsträffar som har varit har handlat om pedagogiska ställningstaganden, inte om själva uppbyggnaden av verksamheten. Ingen har varit på plats och styrt upp utvecklingsarbetet med verksamheten, det känns mer som om jag och personalen har fått sköta det själva, säger mamman.

Under våren har hon själv fått ordna fram de bilder personalen behövt i kommunikationen med Anna.

Kenneth Estvind vill, när tidningen når honom per telefon under tisdagen, inte uttala sig, utan hänvisar till Pia Åkerman, vård- och omsorgschef. Åkerman väljer i sin tur att hänvisa till tillförordnade socialchefen Johan Skeri. Skeri bekräftar att kommunen har haft svårt att rekrytera personal till Anna, men vet inte vad kommunal menar med att arbetet totalt saknar struktur. Av sekretesskäl vill han heller inte tala om det enskilda ärendet.

- På en och en halv månad är det svårt att få allt att fungera riktigt bra. Kompetent personal är svår att få tag på. Vi försöker bygga en bra verksamhet, det har varit vårt mål hela tiden, säger Skeri.

Kommunals huvudskyddsombud i Mora, Evy Jonsson, som undertecknat beskedet till kommunen om det stoppade arbetet vid flickans boende, vill inte säga vad som egentligen döljer sig bakom formuleringen "total avsaknad av struktur i arbetet."

- Det har varit alldeles för lite personal och ingen struktur över huvud taget, säger hon.

Mamman har under helgen skött om Anna, med hjälp av sin man. Hon är ledsen och arg för att hennes sex månader gamla bebis har fått en så svår tid på grund av att kommunen inte kunnat ordna ett fungerande boende för Anna.

Annas mamma tror att den uppkomna situationen kunnat undvikas om personalboendet strukturerats upp bättre från början, med klarare instruktioner för personalen hur den ska göra och med mer tid till planering för att skapa en miljö som Anna kan leva i. Bristen på tid till planering har, enligt henne, gjort det omöjligt för personalen att enas kring hur olika situationer ska hanteras, så att Anna känner att alla gör på ett sätt hon känner igen.

Mamman säger sig förstå fackets arbetsstopp, men hade önskat att hon fått någon dags förvarning så att hon kunnat hitta ett bra alternativ för Anna.

Hon ser heller inte fram emot att lämna Anna ifrån sig 14 mil bort, i Bollnäs, utan att veta när hon kan flytta hem igen.

- När jag tänker på den dagen då jag lämnar henne och ser skräcken i hennes ögon känns det fruktansvärt att allt det här hade kunnat undvikas. Det är så hjärtat vill gå sönder.

Annas mamma hoppas nu att kommunen lärt sig något av det som hänt, så att det inte behöver hända igen.

Under tisdagen beslöt kommunal att fram till flickans flytt till Bollnäs låta personalen fortsätta sitt arbete.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons