Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australien överförmyndar aboriginer

Annons

Den australiske premiärministern har beslutat att förbjuda porr och alkohol i Northern Territory för att försöka motverka att aboriginska barn utnyttjas sexuellt.

Premiärminister John Howard beskrev på torsdagen läget som en "nationell nödsituation" och sade att regeringen de närmaste fem åren tar över förvaltningen av de aboriginska områdena från den hittills ganska självstyrande provinsen. I förra veckan slog en offentlig utredning larm om att många aboriginska barn utnyttjats sexuellt utan att fallen anmälts vidare och att den flödande alkoholen i aboriginska områden är en starkt bidragande orsak. Även sociala faktorer som arbetslöshet, dålig hälsa och trångboddhet angavs som orsaker enligt BBC.

Rapporten beskrev hur barn i de fattiga och inte sällan överbefolkade lägren ofta får ta del av porr och sedan tillämpar på varandra det som visats. Barn så unga som fem år har smittats av sexuellt överförbara sjukdomar och flickor prostituerats i utbyte mot bensin som ofta sniffas av ungdomar i aboriginska områden. Även icke-aboriginska pedofiler riktar in sig på de aboriginska områdena och gruvarbetare köper sex av unga flickor ur urbefolkningen.

Nu inför han stora förändringar, däribland ett halvårsförbud mot att sälja, inneha eller transportera alkohol. Hårdporr förbjuds i territoriets 45 områden och offentliga datorer genomsöks. Hälften av socialbidragen öronmärks för mat och andra förnödenheter för att pengarna inte ska gå till alkohol och delar av utbetalningarna knyts till barns närvaro i skolan. Polispatrulleringen utökas i aboriginska områden och alla barn under 16 år ska läkarundersökas. Därutöver ska bostadsförhållandena förbättras i utsatta områden.

Exakt datum saknas men premiärministern meddelade att han ska kalla in parlamentet från dess stundande semester om så behövs för att genomföra de lagändringar som krävs för att driva igenom förslaget.

Eftersom regeringen inte kan köra över alla delstater fick premiärministern nöja sig med att uppmana Western Australia, Queensland och New South Wales att införa liknande förbud.

Western Australias regeringschef Alan Carpenter svarade dock något syrligt att hans regering redan är sysselsatt med frågan och undrade varför det tagit premiärministern elva år att inse att det handlar om en nationell nödsituation.

TT

Mer läsning

Annons