Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AU-soldater i Somalia i bakhåll

Annons

De ugandiska fredstrupper som sänts till Somalias huvudstad Mogadishu för att försöka stärka säkerheten där hamnade i bakhåll på onsdagen - dagen efter sin ankomst. Tre civila sårades i eldstriden.

Omkring 800 ugandiska soldater kom i tisdags till Mogadishu för att tjänstgöra i Afrikanska unionens (AU) fredsstyrka där. Redan under välkomstceremonin på stadens flygplats möttes de av granater från somaliska rebeller. Ingen skadades, men tre personer dödades senare i en skottväxling mellan rebellerna och somalisk militär.

På onsdagen angreps ugandiska AU-soldater då de i bil passerade en stor gatukorsning i Mogadishu, berättade ett ögonvittne för AP. En häftig eldstrid mellan soldater och rebeller följde.

Enligt Somalias vice försvarsminister Salad Ali Jelle skadades ingen av soldaterna.

Ugandierna är de första fredssoldaterna i Mogadishu på över ett årtionde. Landets regering störtade nyligen med etiopisk militär hjälp en radikal islamisk milisrörelse som höll på att vinna kontroll över hela landet.

En somalisk islamistledare, Aden Hashi Ayro, manade på onsdagen till uppror mot AU-styrkan och de etiopiska trupper som fortfarande finns kvar i Somalia, rapporterade AFP.

Ayro beskrev sig själv som befälhavare inom Islamiska domstolarnas rörelse, den regim som fördrevs av etiopierna.

TT

Mer läsning

Annons