Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentat mot sunniminister i Irak

Annons

Iraks vice premiärminister Salam al-Zubayi utsattes för ett självmordsattentat vid fredagsbönen i Bagdad. Nio människor dödades.

Sunnimuslimen al-Zubayi fördes till ett amerikanskt militärsjukhus i Bagdad, där han opererades.

Uppgifterna om hans tillstånd är motstridiga:

Premiärminister Nuri al-Maliki _ shiamuslim _ uppgavs redan på eftermiddagen ha besökt honom på sjukhuset, som ligger i Gröna zonen i Bagdad, och talat med honom. Enligt al-Maliki var vice premiärministern inte allvarligt skadad.

Men enligt partiföreträdaren Ziyad al-Ani, som uttalade sig lite senare, hade al-Zubayi fått splitterskador i bröstkorgen och var mer skadad än man trott inledningsvis.

al-Zubayi är en av de mest framträdande sunniaraberna i den shialedda irakiska regeringen; han är en av de politiker som överbryggat den klyfta mellan befolkningsgrupperna som består i att de tillhör olika religiösa inriktningar.

Bombattentatet utfördes intill al-Zubayis hem, när ministern och hans följe befann sig i en närbelägen moské för fredagsbönen.

Bland de nio som miste livet fanns en rådgivare till ministern och böneledaren i moskén. Enligt nyhetsbyrån AFP var rådgivaren också bror till al-Zubayi.

En bil som stod parkerad i närheten ska ha exploderat ungefär samtidigt som självmordsbombaren sprängde sig. I Bagdad råder varje fredag fyra timmars förbud mot fordonstrafik för att skydda besökare under bönen.

Kort före attentatet hade en grupp som tros vara knuten till al-Qaida pekat ut vice premiärministern som "lakej till korsfararna som ockuperar landet". al-Zubayi är en av de regeringsmedlemmar som haft ansvar för säkerheten.

I torsdags exploderade en granat bara 50 meter från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som var på besök i Bagdad, men FN-chefen blev inte skadad.

Iraks shialedda regering har _ utan att trumpeta ut det _ verkat för att FN ska spela en större roll i landet. Med hjälp av det relativa lugn som rått sedan amerikanska och irakiska styrkor utökade sin patrullering i Bagdad nyligen hade regeringen hoppats kunna visa att det finns hopp om en återgång till ett mer normalt samhällsklimat.

TT

Mer läsning

Annons