Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentat i Sri Lanka mot arméchef

Annons

För första gången på två år slog en självmordsbombare i dag till i Sri Lankas huvudstad Colombo.

Kvinnan, som hade ett bombbälte fäst runt kroppen, sprängde sig själv mitt inne i det hårt bevakade arméhögkvarteret, i vad som kan bli en svår utmaning för vapenvilan.

Minst tio av arméchefen Sarath Fonsekas livvakter, som körde motorcykel, dödades på fläcken i den mycket kraftiga explosionen. Fonseka själv fick allvarliga splitterskador i bröstet och magen i attacken mot hans bilfölje.

Dessutom skadades ytterligare minst elva människor.

Misstankarna kommer oundvikligen att riktas mot den tamilska gerillan, LTTE, som legat bakom över 200 självmordsattentat genom åren mot bland andra höga politiker och militärer, inte sällan utförda av kvinnor. Dagens attentat var det första i sitt slag i huvudstaden sedan 2004 och dessförinnan 2001.

2002 ingick regeringen och LTTE en vapenvila, men på senare tid har den överträtts gång på gång och planerade fredssamtal har skjutits upp på obestämd framtid.

Ändå är Ulf Henricsson, chef för den nordiska grupp som övervakar vapenvilan i Sri Lanka, förvånad över attentatet.

Jag hade inte väntat mig en upptrappning där man slår mot Colombo, innan man hade sagt helt nej till (fredssamtal i) Genève.

TT: Du utgår från att LTTE ligger bakom?

Det är väl ingen dålig gissning. Det är väl lite för tidigt att säga det, men det faller in i mönstret i övrigt.

LTTE hade ingen kommentar. Gerillan brukar å andra sidan inte ta på sig några attacker.

Fonseka är känd för att ha en hård linje mot gerillan.

Den senaste månaden har ett 80-tal människor dödats i politiskt våld, men dagens attack, en självmordssprängning mitt i militärhögkvarteret, mot en hög befälhavare och i den lankesiska huvudstaden, innebär en påtaglig upptrappning som spär på den redan stora oron för att Sri Lanka står på randen till ett fullskaligt återupptaget inbördeskrig.

På sistone har våldet fått otäcka inslag av etnisk rensning, särskilt i distriktet Trincomalee i nordöst, som befolkas av ungefär lika delar singaleser, tamiler och muslimer. Senast rapporteras att en kvinna som höll på att mata sitt barn ska ha huggits ihjäl och skurits i bitar. Enligt försvarsdepartementet låg LTTE bakom.

Även regeringsarmén anklagas för att elda på det rasistiska våldet. Den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar president Mahinda Rajapalse och armén för att stillatigande ha sett på när tamiler dödades av singalesisk mobb i Trincomalee för ett par veckor sedan.

Singalesiska män med klubbor och knivar gick till attack mot civila sedan en bomb sprängts på en marknad där. Bomben krävde 16 dödsoffer och LTTE utpekades som ansvarigt. HRW är oroat för att våldet snart inte går att hejda.

Den mycket ansedde analytikern Jehan Perera tror att LTTE vill stärka sin ställning genom att provocera fram upplopp: På så vis visar gerillan att den behövs för att skydda den tamilska minoriteten.

Mer läsning

Annons