Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attack mot civila afghaner utreds

Annons

President Hamid Karzai tillsatte i dag en utredning kring den flygattack som dödade ett flertal civilpersoner i södra Afghanistan.

Grannlandet Pakistan meddelade samtidigt att en grupp talibanska bombmakare gripits.

Uppgifterna om antalet döda och skadade i flygräderna mot en by utanför staden Girishk i Helmandprovinsen under natten till i går gick skarpt isär. Uppgifter från åldermän i trakten tyder allt på att fler civila dödsoffer krävts än i någon annan attack sedan 2002. De uppgav i dag att kropparna efter 45 civilpersoner hittats i rasmassorna efter hus som förstörts i flyganfallet från den Natoledda Isafstyrkan. Ytterligare 23 civila skadades och 62 talibaner dödades enligt åldermännen.

Isaf-ledningen beklagade i dag de civila dödsfallen, men hävdade att bara omkring ett tiotal civila afghaner dödats jämte "ett betydande antal" talibaner. Bland de döda fanns kvinnor och barn, medgav Isaf.

President Hamid Karzai, som kritiserat USA, Nato och deras allierade för de civila förlusterna, skickade i dag egna utredare till området för att göra sig en uppfattning om vad som hänt.

Hittills i år har nära 400 civilpersoner dödats i Afghanistan, ungefär hälften av utländska styrkor och hälften av talibaner. Isaf försvarar den utbredda användningen av flyganfall med att talibanerna har ett för stort övertag på marken i den terräng de känner väl.

Flygattacken vedergälldes i dag med ett självmordsattentat i Girishk. Frånsett gärningsmannen dödades dock ingen människa i dådet mot en kolonn med Isaf-fordon, men två förbipasserande afghaner skadades enligt polisen. En tredje person skadades när soldater öppnade eld efter dådet, uppgav en AFP-fotograf.

Pakistan, som kritiserats av USA för att ge talibaner en fristad, uppgav i dag att underrättelsetjänsten gripit ett gäng islamister som tillverkat sprängladdningar och skickat självmordsbombare till Afghanistan. Ligan med åtta medlemmar hade enligt en poliskälla sin bas i staden Quetta, huvudstad i provinsen Baluchistan som gränsar till Afghanistan.

De greps i provinsen Punjab i nordöstra Pakistan de senaste dagarna, enligt källan.

Under fjolåret dödades nära 300 civila afghaner i 140 självmordsattentat.

TT

Mer läsning

Annons