Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta unga jobbar sten-hårt

Annons

Det är tredje sommaren som kreativa ungdomar får möjlighet att prova på sandstensarbete i gruvorna kring Mässbacken. Huvudarrangör är Slipstengruppen i Orsa som samarbetat med Orsa kulturförvaltning, Dalarnas bildningsförbund och länskonstkonsulenten för att få till symposiet. Ungdomarna kommer från Orsa, Mora och Falun, är i åldrarna 15 - 18 år och har rekryterats via bildlärare på respektive skola.

Stensymposiet startade förra måndagen och sedan dess har ungdomarna arbetat med sandstenen. Under förmiddagarna har temat varit traditionellt sandstensarbete under ledning av Slipstensgruppen, som vill väcka intresse för slipstensarbetet hos den yngre generationen. Således är det slipstenar som ungdomarna knackat på traditionsenligt. Under eftermiddagarna har temat varit fritt skapande. Inspirationskälla och ledare har Leksandsskulptören Erik Åkerlund varit, som vanligtvis skulpterar i granit och diabas.

- Jag har varit med även under förmiddagarna för att lära mig mer om sandstenen och verktygen. Under eftermiddagarna har jag sedan haft en grundläggande kurs i skulptering, vilket det oftast inte finns tid till i skolans bildundervisning, säger Erik Åkerlund.

En del skulpturer som ungdomarna arbetat med har först växt fram genom en skiss. De har därefter skulpterats i lera för att sedan huggas ut i sandsten.

- Det är den yrkesmässiga process jag är van vid och det är kul att lära ut den till andra, säger Erik Åkerlund.

Martin Lindberg, snart 18 år, från Mora, är en av deltagarna. Han går estetiska programmet vid S t Mikaelsskolan.

- Det här är inte något man får prova på varje dag så jag tycker att det har varit kul. Sandstenen är ganska svår, det är ett skört material, så man måste tänka till innan man hackar i den, säger Martin Lindberg.

När tidningen besöker symposiet under onsdagseftermiddagen är deltagarna inne i slutspurten inför den utställning där deras skulpturer ska visas.

- I kväll håller vi på tills allt är klart, säger Erik Åkerlund.

Under torsdagseftermiddagen är det nämligen vernissage i Slipstenmuseet.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons