Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta skolor får koka-kyl

Annons

Kommunalrådet Maria Pettersson (s) ser positivt på projektet och hon konstaterar att bara Stensvedens förskola och Fredriksberg kommer att stå utanför koka-kyl i framtiden.

- Jag har inte hört några invändningar, det är bara Stensveden som hört av sig brevledes, säger Pettersson som förklarar att egentligen har alla som ingår i koka-kylstystemet kravmärkta varor så de ekologiska aspekterna är enligt henne redan väl tillgodosedda.

- Men nu har Stensveden jobbat så länge och målmedvetet med miljöfrågorna, det är deras grej så därför får de fortsätta som nu, säger Pettersson.

Att Fredriksberg ställs utanför ser Pettersson som kommunal regionalpolitik utöver aspekten att Fredriksberg ligger långt från Ludvika:

- Fredriksberg kommer att få arbeta efter Arvikamodellen och om upphandlingen inte redan är igång så kommer den snart. Vi vill att lokala handlare ska få vara med och lägga bud, på så vis får de upp volymen och så kan samhälllsservicen hjälpas på traven, säger Pettersson.

Genom att gå in i det tvååriga projektet med landstinget, VBU-skolan och den multinationella matjättens Compass Groups lilla dotterbolag Dala Måltidsservice slipper kommunen genomföra en upphandling av mat. Kommunen vill med projektet värna jobben och öka antalet jobb i det före detta landstingsköket på Ludvika lasarett genom att bredda dess marknad.

De kostnader som uppstår och som faller på kommunen ska betalas med aktiueutdelningen från Ludvikas kanske mest lönsamma företag.

Det som möjligvis kommer att kommer att vålla en kommunal debatt är att kommunchefen Kalle Gustafson bland utredningsuppdragen fått i uppgift att man ska utreda möjligheterna till en gemensam kostorganisation.

I dag är det exempelvis skolornas rektorer som är chefer för skolrestaurangerna och kommunchefen arbetar efter ordspråket " ju fler kockar, desto sämre soppa".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons